avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Salarizare Presedinte si Sef.Comisie Cenzori
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Salarizare Presedinte si Sef.Comisie Cenzori

Suntem o Asociatie de Propietari si vrem sa facem contract de mandat Presedintelui care este Administrator la o firma personala, ce contributii trebuie sa i se oprasca din salariu si ce contibutii plateste Asociatia . Seful comisiei de cenzori este pensionar lui ce contributii i se retin si Asociatia ce plateste. Va multumesc mult pentru intelegere si pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:37, 15 Februarie 2015
Incercati la Documente utile, asociatii de proprietari, pag. 3 cu mentiunea ca contributia la CAS calculata si retinuta unitatii (as. proop.) este acum de 15,8%, nu 20.8% cum era anul trecut pana in luna octombrie.

Insa va invat ceva: descarcati D112 si incepeti sa o completati cu cei angajati cu CIM sau cei cu contract de mandat. Daca nu ati mai completat niciodata D112, va putem ajuta.
Dupa completarea corecta, dati validare si documentul va scoate toate contributiile la tot personalul.
Daca nu aveti un stat de plata bun, va pot trimite unul pe mail; este in Excel...

Va multumesc din tot sufletul pentru raspuns. Eu transmit prin saga decl 112 dar nu pricep cum sa completez pentru contract de mandat. Va multumesc mult pentru raspuns.
Doamna, eu stiu ca Saga este un program de contabilitate care stie sa faca si salarii si in plus completeaza automat D112.

Mentionez ca orice program dintr-asta este bun daca are actualizari la zi. mai mult, vedeti ca la optiunea de inregistrare a salariatilor, trebuie sa bifati situatia fiecarui salariat in parte: salariul brut, daca este sau nu pensionar, daca are persoane in intretinere, daca mai are venituri si care este locul de munca de baza, etc.

Ei, toate aceste date sunt culese si trecute in D112, care dupa validare, genereaza acel fisier.XML pentru a fi depus la ANAF.
Programul de contabilitate "scoate" si statul de plata, astfel ca va uitati acolo ca sa stiti cum completati D112 la punctul E.

Succes!
Pentru contractul de mandat se platesc aceleasi contributii ca si pentru salarii, mai putin somajul (angajat si angajator).

Cenzorul trebuie sa aiba tot contract de mandat si i se poate aplica deducerea personala daca nu mai are alt job in alta parte. Pentru presedinte nu se aplica deducerea deoarece mai are un job.
Nu am inteles ce job mai are presedintele, adica are si alte venituri (pensionar) - nu alt job, unde se presupune ca ar beneficia de deducere personala.
Eu asa inteleg si asa stiu ca se practica - pensionarii beneficiaza de o singura deducere - desigur, daca lucreaza undevaa sau au contract de mandat.

Alte discuții în legătură

Contributii angajat si angajator ciungu ciungu Buna ziua Spuneti-mi va rog in cazul unui cenzor (contract mandat asociatie proprietari)pensionar,ce cote se platesc de catre angajat si angajator ... (vezi toată discuția)
Contract de mandat-ce presupune si cum se calculeaza taxele? eve0389 eve0389 Buna ziua Sunt presedinta [b]noua ca toata conducerea [/b] la o asociatie de locatari si nu stiu ce taxe se platesc pentru contractul de mandat. Cenzorul ... (vezi toată discuția)
Ce fel de contracte folosesc pentru functiile din asociatie ? akadea akadea Buna ziua, 1. Doresc sa aflu ce fel de contracte trebuie folosite corect(cf.legii) in cadrul asociatiei pentru : - presedinte - cenzor - administrator - ... (vezi toată discuția)