avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... grupa de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

grupa de munca

am avut proces cu un fost angajat care a solicitat acordarea grupei de munca. procesul a fost cvastigat de angajat. acum au solicitat si alti fost muncitori, incadrati pe aceiasi functie, grupa de munca. CE se poate intampla daca le eliberam si acestora adeverinte? am putea avea probleme cu casa de pensii, daca nu au fost platite contributiile pentru grupa? multumesc?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:05, 22 Iunie 2009
1. In ce perioada au fost acesti salariati incadrati in grupele de munca respective (inainte sau dupa 01.04.2001 cand a intrat in vigoare Legea nr.19/2000)?
2. Daca au fost incadrati in grupe de munca de ce nu s-au platit contributiile aferente grupei respective?
3. Este posibil si cazul in care nu toti muncitorii care aveau aceeasi functie sa fie incadrati in grupe de munca.
4. Toti salariatii care au lucrat in locuri de munca prevazute cu conditii speciale sau deosebite de munca (gr.I si gr.a II-a) sunt aprobati (sunt liste si tabele speciale) de organele de conducere si sindicatele din unitate.
5. Nu puteti elibera asemenea adeverinte numai pentru faptul ca acesti salariati au avut o anume functie/meserie (legea va pedepseste).Trebuie sa se regaseasca pe listele de care va vorbeam mai sus. Cautati aceste liste in arhiva de la Resurse umane.
De cealalta parte, as dori sa va intreb: Daca unchiul meu a fost incadrat in munca in perioada 1974-1992, e o anumita grupa de munca-deci inainte de legea din 2000- mai poate face ceva daca ar fi fost incadrat intr-o grupa gresita conf. Legii 50/1990- cu completarile de rigoare? El nu a atacat nici decizia de pensionare, nici nu a solicitat unitatii eliberarea unei noi adeverinte. Ce poate sa faca acum? Multumesc.
1. Sa mearga la fostul angajator, sa verifice listele cu grupele de munca din fiecare an, aprobate de conducerea unitatii si de organele sindicale si daca este pe liste atunci poate cere o adeverinta cu care sa se prezinte la Casa de Pensii.
2. Pentru atestarea activitatii desfasurate in grupele I si a II-a de munca se intocmesc si elibereaza adeverinte-tip, conform Procedurii din 15.09.2008 aprobata cu Ordinul Ministerului muncii nr.590/15.09.2008

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grupa a-2-a de munca nick58 nick58 Dupa anul 1989 pana cand o firma a putut beneficia de grupa 2 de munca si in baza carei legislatii? Ma refer la acele firme care au avut gr. 2 pana in anul ... (vezi toată discuția)
Cum pot beneficia de grupa i de munca? jeaninalupu jeaninalupu Buna ziua, Sunt fost angajat al CFR - SELC Rosiori. In perioada 01.10.1998 - 01.04.2001 mi s-au retinut si s-au virat la CAS contributiile conform Grupei I de ... (vezi toată discuția)
Adeverinta pentru activitatea lucrata in grupa ii de munca savuvirgil savuvirgil Am lucrat ca diriginte de santier ,DIR.GEN. DE INVESTITII a Primariei Capitalei(1988-2000).O parte dintre fostii mei colegi au luat adeverinte de gr.2 inca din ... (vezi toată discuția)