buna ziua,ma numesc alina si am 32 ani.sunt insarcinata in 14 saptamani.mi-am instintat seful de decizia de a avea un copil,iar el,prudent si-a angajat de pe acum o inlocuitoare a mea.de la un timp comportamentul lui fata de mine lasa de dorit,lasadu-mi loc de inteles ca mai bine sa renunt la servici sa stau acasa(motivul fiind probabil ca mai plateste o femeie in plus-in cazul de fata cea noua angajata). Ca femeie insarcinata m-am documentat si am inteles ca am niste drepturi,printre care si dreptul de a munci pana voi intra in prenatal. Doar ca ..la mine la servici nu e ca in alta parte..odata cu semnarea contractului ti se pune in fata si foaia de demisie,cu data necompletata(asta pentru a o completa ei atunci cand vor sa dea pe cineva afara). Acum intrebarea mea este;ma pot da afara cu toate ca sunt insarcinata si angajatorul nu are voie-prin lege sa ma zboare-desi am completat la angajare cererea de demisie? Unde ma pot adresa pentru a nu intampina greutati-si pentru a nu ramane fara locul de munca si a mi se respecta drepturile de viitoare mamica?
1. Demisia este manifestarea de vointa unilaterala a salariatului prin care doreste incetarea raportului de munca din initiativa sa .. legea nu prevede ca angajatorul sa va forteze sa va dati demisia .. in caz contrar, salariatul poate solicita instanţei anularea demisiei sale ca act juridic unilateral, în cazul în care consimţământul său a fost viciat prin eroare, dol sau violenţă.
Chiar daca ati dat o ”demisie in alb” si in cazul in care angajatorul se va folosi de ea, aceasta poate fi contracarata prin mijloacele de proba prevazuta de lege.
2. Art. 60. C.mun.
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
....
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
.....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.