avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Furt sau neatentie?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Furt sau neatentie?

O colega de munca, sa-i spunem A, si-a uitat in baie un inel din aur. Urmatoarea colega, o numim B, care a intrat dupa ea in baie l-a luat, dar nu a intrebat daca si-a uitat cineva vreun obiect acolo. In baie nu sunt camere, dar sunt pe hol, la intrarea in baie.
Se considera furt pentru colega B, neatentia colegei A?
Colega B poate fi data pe mana politiei? in ce conditii? Poate fi data afara de la locul de munca sau obligata sa demisioneze avand in vedere ca este si insarcinata?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:14, 25 Septembrie 2014
Art. 243 NCP

Însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor

(1) Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
Ar trebui sa aveți in vedere mai multe aspecte cu privire la ce decizie veți adopta...
alecsiamatei a scris:

.....
Colega B poate fi data pe mana politiei? in ce conditii? Poate fi data afara de la locul de munca sau obligata sa demisioneze avand in vedere ca este si insarcinata?

1. Se poate depune plangere penala impotriva colegei care a luat acel inel.

2. Nu poate fi obligata sa demisioneze.
Demisia reprezinta actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

Angajatorul nu poate forta un salariat sa-si dea demisia . In caz contrar, se va putea solicita instanţei anularea demisiei ca act juridic unilateral, în cazul în care consimţământul salariatului a fost viciat prin eroare, dol sau violenţă (altfel spus, în cazul în care se pretinde că demisia a fost provocată de angajator).

3. Art. 60 C.mun.
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
...
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
...

(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Textul nu face vreo distinctie în raport de motivul concedierii, astfel încât este incident în toate cazurile de concediere reglementate de lege, indiferent dacă sunt sau nu în legătură cu persoana salariatului.
Daca ii faceti plangere penala, cred ca isi va da demisia singura. Luati in calcul si posibilitatea ca B sa faca plangere apoi pt denunt calomnios.
Problema e ca pe camere se vede cine a intrat dupa A in baie, insa ca A a lasat un inel acolo, nu cred. Mi se pare deplasat sa iti scoti inel de pe deget cand mergi la baia de la munca si sa il si uiti acolo.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisia semnata impreuna cu angajare Barbuioanlaurentiu Barbuioanlaurentiu este posibil sa fii obligat sa semnezi demisia in momentul angajarii, dupa care firma la care lucrezi sa faca uz de ea, cand doreste? (vezi toată discuția)
cred ca am probleme la locul de munca.. alina-beatrice- alina-beatrice- buna ziua,ma numesc alina si am 32 ani.sunt insarcinata in 14 saptamani.mi-am instintat seful de decizia de a avea un copil,iar el,prudent si-a angajat de pe ... (vezi toată discuția)
Despre concedierea nelegala Luz_me Luz_me Buna ziua, Ce poate face un salariat in cazul in care angajatorul doreste sa impuna unui numar de salariati sa isi dea demisia pentru a evita procedura ... (vezi toată discuția)