avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1022 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de munca plus demisie !
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de munca plus demisie !

Buna ziua !

Sunt angajatul unei firme din Romania. Firma respectiva mi-a facut contractul de munca pe perioada determinata (3 luni). Astazi am fost la firma sa anunt ca vreau sa demisionez , iar ei mi-am spus ca trebuie sa stau in preaviz de 21 zile lucratoare. Intrebarea mea este urmatoare: sunt obligat sa stau 21 zile lucratoare in preaviza daca contractul este pe perioada determinata? Nu se poate accepta demisia la zi sau firma decide ?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:48, 14 Februarie 2015
1. Daca in contractul individual de munca (CIM) este specificata perioada de preaviz in cazul demisiei atunci aceasta prevedere trebuie respectata, chiar daca este vorba de un CIM pe perioada determinata.

2. Din Codul muncii:

Art. 81
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.

(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.

(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

@ TrayanV

1. Nu sunteti obligat sa stati in preaviz , insa nerespectarea termenului de preaviz constituie abatere disciplinara, iar angajatorul poate aplica una dintre sanctiunile disciplinare prevazute de codul muncii, inclusiv desfacerea disciplinara a c.i.m.

2. Sintagma de "demisie la zi" nu exista in Codul Muncii. Fie solicittai incetarea c.i.m. prind emisie care poate fi cu sau fara preaviz , fie solicitati incetarea c.i.m. cu acordul partilor (art.55 lit.b C.mun.) situatie in care nu se acorda preaviz.

3. Care este data de sfarsit a c.i.m. ?
data este 21.05.2015 ... va multumsc pentru raspunsuri ... sper ca voi ajunge la o intelegere comuna cu conducerea :)
Ati putea solicita acordarea unui CFP pana la acea data.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisia la zi raducrisa raducrisa Daca mi-am dat demisia la zi fara sa tin cont de perioada de preaviz si directorul nu isi pune nici o rezolutie pe ea, eu ce trebuie sa fac? Inceteaza ... (vezi toată discuția)
Demisie ioana b ioana b am o nelamurire cu privire la demisie.daca mi-am dat demisia de pe o zi pe alta angajatorul ma poate obliga sa stau 15 zile calendaristice in preaviz?dar daca ... (vezi toată discuția)
Demisie iureadan iureadan Acum 5 luni de zile, administratorul ne-a determinat sa semnam un act aditional la CIM prin care sa fim deacord cu diminuarea salariului cu 50% o perioada pana ... (vezi toată discuția)