in anul 2004 mama mea a cumparat 300 mp patrati inafara orasului . Proprietarul ne a prezentat un act fals de care am aflat mai tarziu. I am spus sa mergem la notar sa facem tranzactia dar a spus ca este ocupat la acel moment si ca intre timp putem incepe sa ridicam casa pe acel teren. Cand casa era aproape gata ridicata, au venit unul dintre mostenitorii reali. (Falsul proprietary primise jumtate din suma).Acel mostenitor real a primit si el o suma de bani pe jumtate din teren. Dupa multe cautari prin actiune in instant s-a gasit si cel de al doilea mostenitor. Instanta a inchis cazul si a dispus ca partile sa se impace si sa ajunga la un pret cu care sa vanda jumatatea de teren. mama mea in acest timp a terminat de construit casa si in care s-a mutat. Al doilea proprietar (pe jumatatea de teren pe care mama si-a ridicat casa) nu a dorit sub nici o forma sa vanda terenul decat cu 50 de euro mp patrat care la acea data valora doar 1 euro pentru ca era extravilan. Au trecut anii, terenul a devenit intravilan pentru ca sunt utilitati (doar current electric si apa) iar mama mea a chemat la mediator pe acest ultim proprietar care a spus ca vrea 25 euro mp patrat. Precizez ca trei sferturi din imobil este pe terenul acestui proprietar adica in jur de 40 mp. Jumtatea de teren inseamna 150 mp iar acest proprietar ar dori suma de 3750 euro pentru acest teren cand el valoreaza 3 euro mp ca are utilitati. Mama mea practice a fost inselata. La mediat nu s a ajuns la nicio negociere proprietarul am inteles din alte surse ca doreste de fapt casa, el locuind la acest moment cu familia intr-o camera de camin. Mama mea a deschis actiune in toamna anului trecut, insa in acest timp proprietarul a deschis trei actiuni, respective, de desfiintare a certificatului de urbanism, de demolare a casei si de plata ca si chiriei pentru uzul celor 150 mp de 50 euro mp/lunar pentru ultimii trei ani. La acest momentul sunt patru dosare pe rol cu aceleasi parti. La ultimul termen , aparatorul mamei a solicitat conexarea tuturor dosarelor. Stiu ca nici o instant din lume nu poate oblige proprietarul sa vanda mamei mele acel teren. Intrebare: ce sfat imi dati pentru viitor? sa I dam suma pretinsa de proprietar? daca nu, ce riscuri sunt? Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra. Irina
Hmmmm. Complicata speta d-voastra. Problema este ca dispozitiile vechiului Cod civil il faceau pe proprietarul terenului proprietar al constructiei (daca dorea asta) sau ii dadeau dreptul de a cere demolarea constructiei nelegal facute pe terenul sau.
Din ce ati scris mie imi pare clar ca nu vrea demolarea constructiei ci doar ca n-a avut bani pentru taxa de timbru necesara cererii sa se constate ca-i a lui.
Plata unei chirii lunare este o aiureala. Arte dreptul la despagubiri, dar 50 euro/mp x 150 mp x 12 luni x 3ani = 270000 de euro este mai degraba o gluma buna decat un mod de a calcula despagubirea.
Un sfat? Negociati.
In primul rand, din punct de vedere procedural si procesual cred ca,ar trebui sa faceti cerere de conexare conform art.139 Conexitatea NCPC.Pe fondul cauzei,angajati un avocat sa va reprezinte,procesele sunt mult prea complicate sa gasiti solutia pe internet.
Multumesc pentru raspunsul promt. Mama mea este cea care a construit casa. si proprietarul nu vrea sa negocieze pentru cei 150 mp. Am fost la mediator anul trecut si nu vrea decat fix 20 euro/mp. Ma face sa cred ca zvonurile sunt realitate, ca acest proprietar vrea casa.
Ce sa fac? sa ii dam cat cere pentru 150 mp?
@danpopescu2011
Multumesc pentru raspuns. Avem deja un avocat care spun eu ca se zbate pentru acest proces.
Am spus.Mama a fost inselata cu un act fals incheiat la notariat. Apoi, pe parcurs au aparut mostenitorii reali.
Editat de moderator simonette12- motiv pct.1.3 din Regulament
Trebuie sa formulati plangere penala ptr.fals,uz de fals,si dupa ce aveti o hotarare penala definitiva prin care se constata falsul,uzul de fals,faceti actiune in anularea actului notarial declarat fals.
din punct de vedere penal, s-a prescris....sunt 12 ani.....proprietara celor 150 metri patrati nu vrea sub nici o forma bani, nici multi nici putini....
Succesiune
ktistai
Buna ziua, am si eu urmatoarea speta, a carei rezolvare nu o gasesc :
Bunica X a cumparat in anul 1936, un teren in suprafata de 200 mp, la acel moment ... (vezi toată discuția)
Probleme cu vecinii
seby
buna ziua,apelez aici,in speranta ca o sa ma lamuresc.In anul 1972,bunicii mei au cumparat "150 m patrati indiviz,impreuna cu parterul unui imobil',care avea ... (vezi toată discuția)