avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1130 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Termen de decadere si prescriptie
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Termen de decadere si prescriptie

Care este deosebirea intre termenul de decadere si cel de prescriptie?
Cel mai recent răspuns: rrocambole , utilizator 23:59, 17 Februarie 2015
Decăderea este o sancțiune de drept civil.

Instituirea termenului de decădere
(1) Prin lege sau prin voinţa părţilor se pot stabili termene de decădere pentru exercitarea unui drept sau săvârşirea unor acte unilaterale.
(2) Neexercitarea dreptului subiectiv înăuntrul termenului stabilit atrage pierderea lui, iar în cazul actelor unilaterale, împiedicarea, în condiţiile legii, a săvârşirii lor.

Prescriptia este expres si limitativ prevăzută de lege pentru anumite acțiuni.
Decaderea:acea sanctiune de drept civil care consta in stingerea dreptului subiectiv prin neexercitarea lui inauntrul termenului stabilit de lege sau de parti.Este vorba de o sanctiune care opereaza de drept ,independent de vreo culpa a titularului ,prin simpla implinire a termenului de decadere.Elementele acestei definitii se regasesc in dispozitiile art.2545 NCC.
Prescriptia extinctiva:este inteleasa ca acea sanctiune care stinge dreptul la actiune neexercitat inauntrul termenului prescris de lege.Art.2.500 NCC(1)"Dreptul material la actiune denumit in continuare drept la actiune,se stinge prin prescriptie ,daca nu a fost exercitat in termenul stabilit de lege."
Din punctul de vedere al regulilor care le sunt aplicabile,termenele de decadere se deosebesc esential de cele de prescriptie ,in sensul ca,ele nu sunt de principiu,susceptibile de suspendare si intrerupere.
Va multumesc foarte mult.
danpopescu2011 a scris:n
Din punctul de vedere al regulilor care le sunt aplicabile,termenele de decadere se deosebesc esential de cele de prescriptie ,in sensul ca,ele nu sunt de principiu,susceptibile de suspendare si intrerupere.

Puteti sa-mi dati ex. de termene de decadere si teremene de prescriptie?
Ultima modificare: Miercuri, 18 Februarie 2015
rrocambole, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen sancțiune - ? prescriere și decădere ? oanaportar oanaportar Bună ziua ! Vă rugăm din suflet să ne ajutați să înțelegem sensul textului de lege: În Codul muncii se spune că: - Sancţiunile disciplinare ... (vezi toată discuția)
Termen 1an- avulsiune banateanul banateanul Ce termen este termenul de 1an prevazut pt.avulsiune? (vezi toată discuția)
Cum invoc legea prescriptiei in cerere cu valoare redusa? Malik1555 Malik1555 Buna ziua,o firma de recuperare creante mi-a facut un dosar la judecatorie,am primit acasa si un formular care eu tb sa-l completez in 30 de zile,ultima plata ... (vezi toată discuția)