Buna ziua,o firma de recuperare creante mi-a facut un dosar la judecatorie,am primit acasa si un formular care eu tb sa-l completez in 30 de zile,ultima plata a fost facuta in 2013 deci datoria ar fi prescrisa,ce tb sa scriu in acel formular pt a invoca aceasta lege?
Potrivit prevederilor art. 2500 alin. (1) NCC, „dreptul material la acţiune, denumit în continuare drept la acţiune, se stinge prin prescripţie, dacă nu a fost exercitat în termenul stabilit de lege”. Alin. (2) al art. 2500 defineşte şi noţiunea de „drept la acţiune”, ca fiind „dreptul de a constrânge o persoană, cu ajutorul forţei publice, să execute o anumită prestaţie, să respecte o anumită situaţie juridică sau să suporte orice altă sancţiune civilă, după caZ.
In ceea ce priveşte momentul de la care începe să curgă termenul de prescripţie, potrivit art. 2523 NCC, prescripţia începe să curgă de la data când titularul a cunoscut sau trebuia să cunoască naşterea
dreptului la acţiune, spre deosebire de prevederile art. 7 din Decretul
nr. 167/1958, care stabileau ca moment de început data naşterii dreptului la acţiune.