avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cum invoc legea prescriptiei in cerere cu valoare ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cum invoc legea prescriptiei in cerere cu valoare redusa?

Buna ziua,o firma de recuperare creante mi-a facut un dosar la judecatorie,am primit acasa si un formular care eu tb sa-l completez in 30 de zile,ultima plata a fost facuta in 2013 deci datoria ar fi prescrisa,ce tb sa scriu in acel formular pt a invoca aceasta lege?
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 16:30, 14 Decembrie 2017
Potrivit prevederilor art. 2500 alin. (1) NCC, „dreptul material la acţiune, denumit în continuare drept la acţiune, se stinge prin prescripţie, dacă nu a fost exercitat în termenul stabilit de lege”. Alin. (2) al art. 2500 defineşte şi noţiunea de „drept la acţiune”, ca fiind „dreptul de a constrânge o persoană, cu ajutorul forţei publice, să execute o anumită prestaţie, să respecte o anumită situaţie juridică sau să suporte orice altă sancţiune civilă, după caZ.

In ceea ce priveşte momentul de la care începe să curgă termenul de prescripţie, potrivit art. 2523 NCC, prescripţia începe să curgă de la data când titularul a cunoscut sau trebuia să cunoască naşterea

dreptului la acţiune, spre deosebire de prevederile art. 7 din Decretul

nr. 167/1958, care stabileau ca moment de început data naşterii dreptului la acţiune.

Invocati prescriptia pe cale de intampinare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen de prescriere calin_andrei calin_andrei O actiune in pretentii (fie drept comun, fie somatie de plata) se prescrie in termenul general de 3 ani? Iar curgerea termenului se calculeaza de la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, Mihai Pop Mihai Pop Ce se intelege prin termenul ,,prescriptie extinctiva,,? Multumesc (vezi toată discuția)
Prescriptie calytul calytul prescriptia dreptului la actiune opereaza la 3 ani din momentul semnarii contractului? (vezi toată discuția)