Buna ziua, Sunt in somaj si vreau sa ma angajez iar angajatorul imi face carte de munca la patru ore pe perioada determinata de 3 luni. Daca la terminarea acestor trei luni eu nu mai vreau sa prelungesc contractul din diverse motive mai pot beneficia de somaj ?.Cu ce articol trebuie sa-mi inchida angajatorul contractul de munca ca sa pot relua somajul. Stiu ca pe perioada de angajare care este de 3 luni somajul va fi suspendat. Se tine cont la reluarea somajului dupa suspendare de articolul cu care s-a incheiat contractul de munca pe perioada determinata?
1. Daca veti incheia un contract individual de munca (CIM) pe perioada determinata de 3 luni atunci se suspenda plata indemnizatiei de somaj care vse va relua, de unde a ramas, dupa incetarea CIM.
2. La expirarea celor 3 luni CIM inceteaza de drept conform art. 56 (1), lit. i) din Codul muncii.
3. - CIM pe perioada determinata poate fi prelungit numai cu acordul ambelor parti (angajator si salariat).
- Daca dvs. nu mai doriti prelungirea CIM atunci acesta inceteaza de drept si veti primi decizia de incetare a CIM cu care va prezentati la Agentia de Somaj pentru a solicita reluarea in plata a indemnizatiei de somaj (termenul este de 30 de zile calendaristice da la data incetarii CIM).