avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Revenire la somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Revenire la somaj

Am fost in somaj si m-am angajat pe perioada de o luna. Am suspendat somajul si as dori sa-l reiau de unde am ramas. Pe 11 aprilie imi expira contractul si as vrea sa stiu cu cat timp inainte de a expira contractul trebuie sa anunt angajatorul ca nu mai doresc prelungirea acestuia. Este obligatoriu sa anunt inanite angajatorul ca nu mai prelungesc contractul sau ii pot spune pe 11 aprilie cand mi-a expirat contractul ca nu mai doresc prelungirea lui. Conteaza cu ce articol mi se incheie acest contract pentru a putea revenii la somaj. Colegelor mele le expira contractul mai devreme si fiindca o parte sunt in aceeasi situatie cu a mea angajatorul le ameninta ca le va incheia contractul din vina lor ca sa nu mai poata relua somajul.Aici nu se mai poate sta deoarece este iadul pe pamant.Ne muncesc cate 14-15 ore pe zi fara nici un liber si toate colegele la expirarea contractului dorim sa plecam, dar ne e teama ca ne vom pierde somajul.Exista vreo cale prin care sa putem beneficia de reluarea somajului in aceste conditii daca angajatorul isi duce la indeplinire amenintarile.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:04, 26 Martie 2015
1. Daca aveti un contract individual de munca (CIM) pe perioada determinata de o luna acesta nu poate fi prelungit decat cu acordul ambelor parti, prin act aditional la CIM.

2. - La data expirarii termenului pentru care a fost incheiat CIM inceteaza de drept, daca nu mai doriti sa-l prelungiti, iar angajatorul trebuie sa emita decizia de incetarea a CIM, cu art. 56(1), lit.i) din Codul muncii.
- In termen de 30 de zile calendaristice de la data incetarii CIM trebuie sa faceti cerere la Agentia de Somaj pentru reluarea in plata a indemnizatiei de somaj.

3. Din Codul muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...

i) la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata;
...

(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)—j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cim determinata - prelungire sa incetare ? 22.08.2009 22.08.2009 Am o problema mai dificila O salariata are CIM pe per determinata la data de 20.05.2012 expira perioada ea este gravida in luna 4 are vreo proplema ... (vezi toată discuția)
Somaj speranta1977 speranta1977 Buna ziua, Sunt in somaj si vreau sa ma angajez iar angajatorul imi face carte de munca la patru ore pe perioada determinata de 3 luni. Daca la terminarea ... (vezi toată discuția)
Prelungire contract de munca Carys Carys am un contract de munca pe o perioada determinata ( 3 luni).in data de 4 noiembrie expira contractul dar n-am fost anuntata de nimic in legatura cu prelungirea ... (vezi toată discuția)