avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Este posibil sa adaug un membru de familie ca ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Este posibil sa adaug un membru de familie ca proprietar al unui apartament si teren??

Eu si sora mea suntem proprietarele unui teren si construim 4 apartamente. Construim primele 2 ap si vom termina celelalte 2 cand vom avea mai multi bani. Eu voi fi proprietara a 2 ap si sora mea a celorlalte doua. Eu doresc sa o pun pe mama proprietara a unui ap. impreuna cu mine?? De asemenea cand mama va muri doresc ca dreptul de proprietate sa-mi revina mine fara a se imparti parti egale surorii si fratelui meu. Este posibil???
Cel mai recent răspuns: Gavril , utilizator 08:59, 2 Septembrie 2005


da. este posibil. faceti un contract de donatie in care inserati o clauza ca in caz de deces al donatarului (mama dvs.) inaintea donatorului (dvs.) bunul sa se reintoarca in patrimoniul dvs. dezavantajul va fi .. acela ca mama dvs. va putea sa dispuna (sa-l vanda , schimbe etc.) de bunul donat.
mai puteati institui un drept de uzufruct ( folosinta + posesie) viager in favoarea mamei . Dvs veti ramane proprietarul bunului ( ap.) insa pe durata vietii mamei nu va veti putea folosi de bun decat cu acordul uzufructarului (mamei). Insa chiar si in timpul vietii uzufructarului .. veti putea instraina bunul .. fara a afecta dr. de uzufruct (noul proprietar va trebui sa-l respecte).

inca ceva .. in caz de alegeti donatia .. actul trebuie incheiat la notar public.
sper ca raspunsul meu sa va fie de folos.

Va multiumesc si voi tine cont de raspunsul dumneavoastra. In acest cazul de donare am nevoie de acordarea surorii sau trebuie facut dupa ce devenim proprietare ale apartamentelor?

ma tem .. ca va trebuie sa va rog sa fiti mai explicita ... si mai clara .. referitor la ceea ce vreti sa va raspund.
sau poate un coleg de pe forum .. a inteles mai bine a 2-a intrebare .. si vrea sa intervina.
Eu am inteles si va multiumesc inca odata pt raspuns. Acum trebuie sa verific cand trebuie sa intocmesc actele de proprietate si binenteles sa o introduc pe mama mea. Cineva imi spusese ca am nevoie de acordul surorii mele pt orice decizie luata pt intocmirea actelor de proprietete pt apartamente.
Intr-unul din mesajele de raspuns pe care le-ati primit anterior, se pare ca este promovata o solutie care nu va scuteste de surprize.
Astfel, vi s-a propus sa incheiati un contract de donatie în care să se stipuleze că la moartea mamei (donatar în contractul de donţie) imobilul donat să vă revină dumneavoastră.
Nu trebuie pierdut din vedere că donaţia este un act irevocabil, iar odată intrat imobilul în patrimoniul donatarului acesta din urmă beneficiază de dreptul de dispoziţie atât prin acte între vii, cât şi pentru cauză de moarte.
Stipularea unei prevederi contractuale referitoare la soarta bunurilor la decesul mame donatare poate fi calificată drept pact asupra unei succesiuni nedeschise, ceea ce este lovit de nulitate în conformitate cu prevederile art. 702 şi 965 alin. 2 din Codul civil. Singura persoană care,pentru cauză de moarte, poate dispune de bunurile primite prin donaţie este beneficiarul donaţiei, iar acest lucru nu-l poate face decât prin testament.
Dar şi în cazul testamentului, indiferent de modul în care bunul a intrat în patrimoniul testatorului (chiar dacă a fost gratificat la rândul său de către beneficiarul legatului - al testamentului - cum ar fi cazul speţei dumneavoastră) dispoziţa testamentară trebuie să respecte dispoziţiile legale referitoare la rezerva succesorală, situaţie în care "există şanse" ca de bunul donat de către dumneavoastră să beneficieze şi sora dumneavoastră.

Alte discuții în legătură

Donatia unui teren cu clauza nicoleta1975 nicoleta1975 Am 35 de ani si sunt proprietar al unui teren de 3.000 mp (pe care l-am cumparat) .As dori sa-l donez mamei mele (vaduva).Cu clauza ca dupa moartea mamei, ... (vezi toată discuția)
Desbaterea succesiunii miha1611 miha1611 Dupa decesul bunicului meu mama si cu cele doua surori au dreptul la bunurile bunicului in trei parti egale dupa succesiune.Dar cea mai mare dintre surori vrea ... (vezi toată discuția)
Donatie facuta din sua Lucian S Lucian S Buna seara, am si eu o intrebare: Barbat 92 ani , domiciliat in USA vrea sa doneze proprietatile din Romania compuse din casa de locuit si teren arabil, unei ... (vezi toată discuția)