avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatia unui teren cu clauza
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatia unui teren cu clauza

Am 35 de ani si sunt proprietar al unui teren de 3.000 mp (pe care l-am cumparat) .As dori sa-l donez mamei mele (vaduva).Cu clauza ca dupa moartea mamei, terenul sa se intoarca in proprietatea mea exclusiva, chiar daca mama va mai avea si alti mostenitori.E posibil?Ce ma sfatuiti??Multumesc
Cel mai recent răspuns: Minodora Sorian , Consilier juridic 12:20, 8 Iunie 2010
puteti face acest lucru. mergeti la un notar sa vedeti care sint costurile.
Art.825 Cod civil prevede expres posibilitatea stipularii reintoarcerii conventionale a bunurilor donate pentru cazul in care donatarul ar muri inainte de donator, chiar daca lasa descendenti, sau pentru cazul de predeces al donatarului si al descendentilor lui( donatarul decedat fara posteritate). O asemenea stipulatie este o conditie cazuala rezolutorie expresa care, in caz de realizare produce efecte retroactive( art.1615 si 1019 Cod civil). In materie de imobile insa, pentru opozabilitatea fata de terti, clauza de reintoarcere este supusa publicitatii..
Precizez insa ca reintoarcerea nu poate fi stipulata in favoarea unei alte persoane decat donatorul insusi( nici chiar in favoarea mostenitorilor sai), intrucat ar constitui o substitutie fideicomisara conditionala, prohibita de lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este posibil sa adaug un membru de familie ca proprietar al unui apartament si teren?? Eu si sora mea suntem proprietarele unui teren si construim 4 apartamente. Construim primele 2 ap si vom termina celelalte 2 cand vom avea mai multi bani. Eu ... (vezi toată discuția)
Se poate face o donatie fara drept de mostenire? DoruD DoruD Suntem 3 frati naturali dar cel mare a fost infiat de cineva pt ca nu putea face liceul, tatal fiind \"chiabur\"(daca va vine sa credeti asa ceva). Legal nu ... (vezi toată discuția)
Donatia cu clauza se poate vinde? constantin29 constantin29 Am un amic cu o problema,mama sa a primit o casa prin donatie in care se specifica ,ca ,daca nu mai exista nici un mostenitor a celei care a primit donatia ... (vezi toată discuția)