avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate face o donatie fara drept de mostenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate face o donatie fara drept de mostenire?

Suntem 3 frati naturali dar cel mare a fost infiat de cineva pt ca nu putea face liceul, tatal fiind "chiabur"(daca va vine sa credeti asa ceva).
Legal nu a putut sa participe la succesiune dupa parintii naturali decedati.
Intrebarea este formulata in titlu: putem sa-i donam un teren fara ca fiul sau sa-l poata mosteni?
Fiul sau este infiat si are vreo 7 frati naturali si nu prea sunt ok?
Mentionez ca fiul isi cunoaste fratii.
Daca raspunsul este "da" urmeaza alta intrebare:
Ce se intampla daca fratele construieste o casa pe acel teren?
Cel mai recent răspuns: alexgrigoriu , utilizator 10:43, 15 Noiembrie 2009
Aveti mai multe posibilitati de a dona in conditiile dorite de dvs.:
1. in baza art. 825 Cod Civil, care prevede expres posibilitatea stipularii reinoarcerii conventionale a bunului in cazul in care donatarul ar muri inaintea donatorilor - adica la moartea fratelui dvs. terenul se reintoarce in proprietatea dvs. ( cu conditia sa moara inaintea dvs. - suna macabru, dar asta e legea);
2. cu clauza de inalienabilitate pe durata existentei bunului ( fiind un teren, perioada e nelimitata) - in acest caz nepotul va avea un drept de folosinta/superficie;
3. donatia uzufructului cu pastrarea nudei proprietati - adica fratele dvs. doar foloseste terenul iar proprietari ramaneti dvs. - in acest caz la moartea sa, dvs. redeveniti proprietari cu drepturi depline.
In toate cazurile, daca fratele dvs. construieste o casa, fiul va mosteni casa, nu si terenul. In cazul de la pct. 2 va ramane cu casa si un drept de superficie asupra terenului. In cazurile 1 si 3, din acel moment ( al reintoarcerii ) intervine problema accesiunii artificiale imobiliare, adica dvs. ca proprietari trebuie sa il despagubiti cu valoarea casei si sporul terenului.
Sfatul meu este sa va interesati la un notar care este cea mai buna solutie.
DoruD a scris:

Suntem 3 frati naturali dar cel mare a fost infiat de cineva

Legal nu a putut sa participe la succesiune dupa parintii naturali decedati.

Intrebarea este formulata in titlu: putem sa-i donam un teren fara ca fiul sau sa-l poata mosteni?

Fiul sau este infiat si are vreo 7 frati naturali si nu prea sunt ok?


Daca fiul fratelui dvs. infiat este la randul sau infiat care e temerea cu privire la fratii lui naturali?
Acesti frati (ai "nepotului" dvs.) nu-l mostenesc nici pe fratele dvs. infiat, nici pe fiul acestuia, pentru ca, dupa lege, nu mai sunt rude.

Nu puteti dona fratelui dvs. natural cu conditia ca fiul sau (legal adoptat) sa nu-l poata mosteni. Pentru ca nu puteti stabili dvs. ordinea succesorala a celui pe care il gratificati.
E ca si cum ati face dvs. un testament ...in numele vecinului, inlocuind vointa lui si "dictand" dvs. pentru cea are sa se intample la moartea lui. Logic, vi se pare ca ..."merge"?

Nici inalienabilitatea (nelimitata) despre care vorbeste colega mai sus la pct. 2 nu ...merge.
In principiu un bun nu poate fi declarat inalienabil prin vointa omului. Spun "in principiu" pentru ca este posibila totusi o inalienabilitate justificata printr-un interes serios si legitim. Dar tocmai interesul acesta determina si caracterul temporar al inalienabilitatii.

Sigur ca ...hartia pe care notarul lipeste timbre poate suporta multe (apropo de sfatul de a va interesa la notar) dar vine un avocat si ... vom vedea cate din minunile de clauze de inalienabilitate mai raman in picioare.

Cand vreti sa stiti ce clauze pot sta in picioare intr-un act interesati-va la cei ce stiu sa le darame (avocati), nu doar la cel ce stie sa le scrie (la notar)

Ultima modificare: Duminică, 15 Noiembrie 2009
romascanu, moderator
cand faceti o donatie, bunul intra in patrimoniul donatarului si la decesul acestuia revine mostenitorilor sai.
daca pe teren se construieste o cladire, aceasta va avea aceeasi soarta ca si terenul (va fi mostenita de mostenitorii donatarului, adica ai celui care a primit donatia).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modalitati de transfer drept de proprietate doru dumitru doru dumitru Suntem 3 frati naturali dar fratele cel mare a fost infiat de bunicul matern deoarece nu era primit la liceu (tata era chiabur). Ca o paranteza, as vrea sa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am si eu o intrebare, va rog frumos , daca ma puteti ... aura2021 aura2021 Buna ziua! am si eu o intrebare, va rog frumos , daca ma puteti ajuta .Parintii mei au facut act de vanzare-cumparare fratelui meu, iar dupa cativa ani, s-au ... (vezi toată discuția)