Am un amic cu o problema,mama sa a primit o casa prin donatie in care se specifica ,ca ,daca nu mai exista nici un mostenitor a celei care a primit donatia ,casa donata se intoarce la donator!Femeia care a primit donatia vrea sa vanda casa unui copil(are 4) ...si nu stie daca poate.Vrea sa vanda acelui copil pentru ca el a ramas cu ea si a imbunatatit substantial casa,punandu-l astefel la adapost de pretentiile vitoare ale celorlalti copii..care acum nu au nici o pretentie..in viitor insa nu se stie! Se poate sa faca vanzare?
Nu e ciudata clauza, caci daca persoana nu are mostenitori, o ia statul si, evident, donatarul nu a vrut asta.
Oricum, de vandut putea vinde oricum iar, in prezent, are mostenitori (cel putin 4). Daca acestia toti ii predecedeaza, atunci sunt probleme cu intoarcerea donatiei.
Totusi, ar trebui vazuta formularea concreta din act.
Clauza nu doar ca nu e ciudata, dar e chiar legala. O reglementeaza art.825 din vechiul cod (aplicabil spetei):
Art. 825
(1)Donatorul poate stipula întoarcerea bunurilor dăruite, atât în cazul când donatarul ar muri înaintea lui, cât şi în cazul când donatarul şi descendenţii săi ar muri înaintea sa.
(2)Aceste stipulaţii însă nu se pot face decât în favoarea donatorului.
Donatorul a avut in vedere o situatie posibila in viitor. Ramane de vazut cine inaintea cui va deceda. Daca donatorul a decedat deja, nu se mai pune problema intoarcerii, codul fiind si el foarte limpede in acest sens (alin.(2) al articolului citat).