avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatia cu clauza se poate vinde?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatia cu clauza se poate vinde?

Am un amic cu o problema,mama sa a primit o casa prin donatie in care se specifica ,ca ,daca nu mai exista nici un mostenitor a celei care a primit donatia ,casa donata se intoarce la donator!Femeia care a primit donatia vrea sa vanda casa unui copil(are 4) ...si nu stie daca poate.Vrea sa vanda acelui copil pentru ca el a ramas cu ea si a imbunatatit substantial casa,punandu-l astefel la adapost de pretentiile vitoare ale celorlalti copii..care acum nu au nici o pretentie..in viitor insa nu se stie! Se poate sa faca vanzare?
Ultima modificare: Miercuri, 8 Octombrie 2014
constantin29, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriana Giurca , Avocat 14:08, 8 Octombrie 2014
Clauza pusa de donator este cel putin ciudata atata timp cat donatarul are 4 copii!

Avand in vedere ca donatorul nu va supravietui mostenitorilor donatarului in opinia mea donatarul poate vinde unuia dintre mostenitorii lui.
Donatia a fost facuta in urma cu aproximativ 25 ani..si mie mi s-a parut ciudata acea clauza..
Nu e ciudata clauza, caci daca persoana nu are mostenitori, o ia statul si, evident, donatarul nu a vrut asta.
Oricum, de vandut putea vinde oricum iar, in prezent, are mostenitori (cel putin 4). Daca acestia toti ii predecedeaza, atunci sunt probleme cu intoarcerea donatiei.
Totusi, ar trebui vazuta formularea concreta din act.
Clauza nu doar ca nu e ciudata, dar e chiar legala. O reglementeaza art.825 din vechiul cod (aplicabil spetei):

Art. 825
(1)Donatorul poate stipula întoarcerea bunurilor dăruite, atât în cazul când donatarul ar muri înaintea lui, cât şi în cazul când donatarul şi descendenţii săi ar muri înaintea sa.
(2)Aceste stipulaţii însă nu se pot face decât în favoarea donatorului.


Donatorul a avut in vedere o situatie posibila in viitor. Ramane de vazut cine inaintea cui va deceda. Daca donatorul a decedat deja, nu se mai pune problema intoarcerii, codul fiind si el foarte limpede in acest sens (alin.(2) al articolului citat).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire copil din alta casatorie claudia75bv claudia75bv Buna ziua Urmeaza sa ma casatoresc,viitorul meu sot are un copil din alta casatorie. Locuim in casa parintilor mei care este inca pe numele lor .Ma ... (vezi toată discuția)
Donatia unui teren cu clauza nicoleta1975 nicoleta1975 Am 35 de ani si sunt proprietar al unui teren de 3.000 mp (pe care l-am cumparat) .As dori sa-l donez mamei mele (vaduva).Cu clauza ca dupa moartea mamei, ... (vezi toată discuția)
Contract donatie imobil Alexandrescuu Alexandrescuu Buna ziua, doresc sa ii donez apartamentul, proprietate personala, surorii mele. Eu nu sunt casatorita, nici ea la momentul de fata. 1. In cazul in care ea se ... (vezi toată discuția)