avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 452 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... canD se poate constitui parte civila?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

canD se poate constitui parte civila?

Am primit citatie de la instanta sa ma prezint la instanta, (camera preliminara), m-am prezentat si mi s-a dat un nou termen. Motivul a fost ca am facut plangere impotriva solutiei de neurmarire/netrimitere in judecata conf.art, 340 Cpp.
Dupa cum am spus mai sus, m-am prezentat, mi s-a dat un nou termen, insa nu mi s-a adus la cunostinta despre dreptul meu de a ma constitui parte civila. Conf.art. 20 Cpp, organele judiciare (judecatoarea) are obligatia sa imi aduca la cunostinta acest drept de a ma constitui parte civila, lucru neefectuat.

Se mai poate face ceva? Fiind cercetare in camera preliminara, cercetarea judecatoreasca a inceput sau nu?
Constituire ca parte civilă poate avea loc până la începerea cercetării judecătorești, conform legii. Puteați să faceți acest lucru și în faza de urmărire penală. Dacă vă va fi admisă plângerea, și va avea loc up în continuare sau chiar judecata, vă puteți constitui parte civilă.dacă există un prejudiciu și îl puteți dovedi, chiar în lipsa unui proces penal, vă puteți adresa instanței civile în vederea recuperării lui.
Nu uitați că există și posibilitatea soluționării problemelor dvs.și prin procedura medierii.
organele judiciare nu mi-au adus lacunostinta acest lucru, niciprocurorii nici judecatoarea. In felul acesta nu credeti ca se poate sa solicit acest drept al meu de constituire ca parte civila in proces penal? Observati ca art 20. Cpp spune ca organele judiciare au obligatia de a informa partea vatamata ca se poate constitui parte civila, asa ca de ce nu s-arespectat aceasta procedura?

Asa am sa fac, daca mi se admite plangerea ma voi constitui parte civila, totusi de ce nu mi se aduce la cunostinta acest lucru de catre organele judiciare care sunt obligate prin lege?

Stiu ca exista rezolvarea problemelor mele prin calea medierii, insa imi cunosc partea adversa, nu se poate discuta cu partea adversa pe cale amiabila la mediere.
Bine dar de ce vi sa dat un nou termen?
In cazul dvs judecatorul de camera preliminara, se pronunta doar asupra plângerii împotriva soluţiilor de neurmărire sau netrimitere în judecată, nu trebuie sa va informeze in nici un caz de constituirea de parte civila.

patrascu razvan a scris:

In cazul dvs judecatorul de camera preliminara, se pronunta doar asupra plângerii împotriva soluţiilor de neurmărire sau netrimitere în judecată, nu trebuie sa va informeze in nici un caz de constituirea de parte civila.



Si atunci in cazul in care judecatoarea de camera preliminara se va pronunta cu solutia de urmarire sau trimitere in judecata, mai pot sa ma consider parte civila in proces penal,sau sa astept sa imi faca cunoscut acest drept de catre procurori sau de catre judecatorulde drepturi si libertati?

De la d-na moderatoare Legally_aid,am inteles ca ma pot constitui parte civila daca mi se admite plangerea! Se mai poate face ceva?

Alte discuții în legătură

Calea de atac nu exista? danaa1 danaa1 conform art. 341 alin 6 din cod proc.pen.este mentionat: În cauzele în care nu s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, judecătorul de cameră ... (vezi toată discuția)
Inceperea judecății Narcisa_ Narcisa_ Parchetul a emis ordonanta de clasare, iar judecatorul de camera preliminara a desfintat ordonanta (art. 341 cpp) în vederea completării urmăririi ... (vezi toată discuția)
Judecatorul de camera preliminara MariusDecebal MariusDecebal Judecatorul de camera preliminara in afara atribuţiilor pe care le exercită legat de legalitatea actelor si probelor are si atribuţii legate de verificarea ... (vezi toată discuția)