avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fond de reparatii in cadrul unei asociatii de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fond de reparatii in cadrul unei asociatii de proprietar

Buna ziua. Am urmatoarele nelamuriri:
1. Fondul de reparatii este obligatoriu?
2. In cazul in care un proprietar refuza sa plateasca fondul de reparatii stabilit prin hotarirea adunarii generale este legal ca sa asociatia se oblige proprietarul respectiv sa plateasca pe cont prorpriu orice reparatie la partile comune care ar interveni? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 12:04, 17 Februarie 2015
In fiecare zi citim pe forum fel de fel de intrebari, iata ca cea de mai sus, insa nu stim in ce "tabara" se afla cel care a initiat topicul...
1. In fine, iata ce "spun" NORMELE METODOLOGICE din 19 decembrie 2007 de aplicare a
Legii nr. 230/2007 privind înfiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, art. 12 - Drepturi si obligatii (ale proprietarilor, desigur):
.................
B. Obligatii
..............
c) să contribuie la constituirea mijloacelor bănesti si materiale ale asociatiei de
proprietari si să achite în termenul stabilit cota de contributie care le revine în cadrul
cheltuielilor asociatiei de proprietari;
d) să ia măsuri, în cadrul asociatiei, pentru modernizarea, consolidarea, reabilitarea
termică, precum si pentru cresterea performantei energetice a clădirii, după caz,
potrivit prevederilor legale, si să achite cota-parte din costurile aferente. Indiferent
de natura interventiilor, se va avea în vedere mentinerea aspectului armonios si
unitar al întregii clădiri. În clădirile afectate de seisme, proprietarii au obligatia de a
lua de urgentă măsuri pentru consolidare, conform prevederilor legale în vigoare;
lucrările de reparatii, interventii etc. se vor executa cu personal autorizat, potrivit
legii;
e) să repare stricăciunile ori să plătească cheltuielile pentru lucrările de reparatii,
dacă ei sau alte persoane care actionează în numele lor au provocat daune oricărei
părti din proprietatea comună sau unui alt apartament ori spatiu;


2. Daca proprietarul refuza sa-si achite obligatiile de plata repartizate pe lista de plata, nu ai ce sa-i faci. Il rogi frumos, il inviti la o halba-doua cu bere, ii promiti marea cu sarea...
Ii explici ca aceasta hardughie de casoi este un bloc de locuinte, ca cei care locuiesc au drepturi, dar si obligatii, la fel daca casa lui ar fi o vila si intr-o buna dimineata ar constata ca nu mai are acoperis, l-a luat vantul si-l intrebi, ei, ce faci in acest caz?
Poate are un raspuns inteligent, depinde de numarul de neuroni pe care ii mai are...

Sunt convins ca as. prop. are un raspuns pe masura refuzului acestui proprietar, dar daca nu, sunt convins ca aici pe forum o sa primiti un raspuns avizat!

Va dorim mult succes!
sandrad a scris:
1. Fondul de reparatii este obligatoriu?

Da. fondul de reparatii este obligatoriu.
2. In cazul in care un proprietar refuza sa plateasca fondul de reparatii stabilit prin hotarirea adunarii generale este legal ca sa asociatia se oblige proprietarul respectiv sa plateasca pe cont prorpriu orice reparatie la partile comune care ar interveni?

Asociatia poate sa aplice penalizari celui acre nu achita fondul de reparatii.
Fiecare proprietar este obligat sa plateasca "pe cont propriu" orice reparatie, orice cheltuiala repartizata legal pe lista de plata, indiferent ca are destul fond de reparatii, ca nu are, ca are restante, ca nu are...., ca vrea ori ca nu vrea...

Multumesc, raspunsurile sunt de mare ajutor
@adriantot,
Poate ca trebuia sa il indrumati pe cel care a pus aceasta intrebare si cum se pastreaza acest fond de reparatii. Se depune intr-un cont separat de cel al Asociatiei iar dobanda aferenta se imparte pe cota parte indiviza la fiecare membru al asociatiei? Sau la dvs se procedeaza in altfel, deoarece legiuitorul nu prea a prevazut aceste situatii! Multumesc
Fondul de reparatii este obligatoriu a fi incasat doar daca se hotaraste in adunarea generala ca urmeaza sa se repare ceva in cadrul blocului si se constituie acel fond. El nu este constituit ca o obligatie perpetua ci se aproba anual. Deci este obligatoriu in aceste conditii.

Alte discuții în legătură

Penalitati pentru restante fond de reparatii conf. legii 230/2007 actualizata radufradu radufradu Buna ziua , as dori sa stiu daca la un fond de reparatii pe care s-a hotarat asociatia de proprietari sa-l stranga in vederea zugravirii scarii de bloc , ... (vezi toată discuția)
Penalitati pt fondul de reparatii respectiv fondul de rulment..??? Anisina Anisina Sa spunem asa....s-a stabilit in cadrul asociatiei de proprietari ca mai mult de jum +1 din locatari au fost de acord cu efectuarea unor lucrari de reamenajare ... (vezi toată discuția)
Impas la protocolul intre 2 asociatii de proprietari bsb1975 bsb1975 Buna ziua, La sfarsitul anului am reusiat sa ne infiintam o asociatie de proprietari doar pe scara noastra. Dupa lungi discutii presedintele asociatiei ... (vezi toată discuția)