Am o angajata care a lipsit 3 zile de la serviciu dar si-a trimis in loc sotul care nu este angajatul nostru. La prima zi lipsa, am fost anuntata de client- activitatea noastra este curatenie scari de bloc- ca a venit sotul ei. I-am pus in vedere sa nu se mai intample dar, s-a intamplat si in urmatoarele 2 zile. In fisa postului semnata de angajata, este specificat ca trebuie sa anunte daca nu poate veni din diferite motive, astfel noi avand posibilitatea sa o inlocuim. Deoarece clientul m-a avertizat ca inchide contractul pe acest motiv daca se mai intampla, doresc sa ii dau un avertisment si daca tot se mai repeta (cred ca se va repeta) sa ii desfac contractul de munca. Mentionez ca ea are protectia muncii si medicina muncii facute. Nu pot risca sa il las pe sotul ei in loc. pe sotul ei nu il angajez deoarece, el pleaca sa lucreze in constructii plus ca nu isi face serviciul cum trebuie si clientul nu il accepta.
Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat: cum sa fac acest avertisment si ce trebuie sa fac in continuare ?
Va multumesc anticipat si va doresc o duminica placuta !
1. In primul rand, ar trebui sa aveti ceva scris de la acel client in privinta lipsei salariatei respective.
2. Model decizie sanctionare :
Angajator .............................................................................................
Adresa ..................................................................................................
Inregistrata la Registrul Comertului din ...... sub nr. J.../...../.....
C.U.I. ....................................................................................................
Telefon: ......................................./Fax: ..............................................
DECIZIE SANCTIONARE DISCIPLINARA (AVERTISMENT SCRIS)
(art. 248alin. (1) lit. a) din Legea nr. 53/2003 Codul muncii)
Decizia nr. ..... din data de
Ca urmare a referatului/notei/adresei inregistrate cu nr. .de sesizare a conducerii ., de catre .., cu privire la savarsirea de catre salariatul/a .a urmatoarei abateri disciplinare .,
In temeiul dispozitiilor art. 247 si art. 248 alin. (1) lit. a) , art.252 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii si potrivit prevederilor Regulamentului intern al ;
Presedintele/Administratorul/directorul General etc. numit prin . nr. ./a ;
DECIDE:
Art. 1. (1) D-na/l .., avand functia de............ in cadrul ............... se sanctioneaza disciplinar, cu avertisment scris.
(2) Prin prezenta, D-na/l ..se avertizeaza in scris ca .. .
Art. 2. (1) Motivul de fapt al sanctionarii disciplinare il constituie neindeplinirea atributiilor de serviciu/nerespectarea normelor de conduita in unitate, si anume: ......................
(2) Imprejurarile in care fapta a fost savarsita sunt urmatoarele: .....................
(3) Gradul de vinovatie a salariatului: ............................................
(4) Consecintele abaterii disciplinare sunt urmatoarele: .................
(5) In stabilirea sanctiunii disciplinare au fost avute in vedere comportarea generala in serviciu a salariatului si lipsa/eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
Art. 3. Temeiul de drept al aplicarii sanctiunii disciplinare il constituie art. 248 alin. (1) lit. a)) din Codul muncii.
Art. 4. Se anexeaza prezentei decizii de sanctionare disciplinara procesul-verbal redactat cu prilejul cercetarii prealabile a abaterii disciplinare / proba refuzului de prezentare la cercetare.
Art. 5. Prezenta decizie se poate contesta in termen de 30 de zile, la Tribunalul in raza caruia are domiciliul dna ..........
Art. 6.
(1) Compartimentul Resurse Umane si Contabilitate vor aduce la indeplinire prevederile prezentei decizii.
(2) Prezenta decizie isi produce efectele de la data comunicarii sale.
REPREZENTANTI LEGALI ANGAJATOR,
.
Data comunicarii: ..
Semnaturi de luare la cunostinta: .
In plus, trebuie sa aveti in vedere ca puteti fi sanctionat de inspectorii I.T.M. pentru munca la negru. Nicio lege nu spune ca sotul isi poate inlocui sotia la serviciu, indiferent care ar fi acesta.
Va multumesc frumos pentru raspunsurile dumneavoastra foarte clare si rapide.
Ideea este urmatoarea: La scari de bloc, ei mai lucreaza in familie, se mai ajuta unii pe altii deoarece salariile nu sunt tocmai bune. Eu am mai inchis ochii acolo unde nu am avut reclamatii dar acum, la angajata respective nu mai pot. Nu vreau sa o dau afara deoarece pana mai acum 3 saptamani si-a vazut de treaba ei. problema este ca a inceput sa ameninte ca se duce la dl. presedinte si la dl. administrator sa ii intrebe ce au cu ea si cu sotul ei. Dl. administrator mi-a spus ca vrea sa o schimb dar a mai mentionat ca daca il intreaba cineva ceva in legatura cu acest aspect (respectiv angajata sau sotul) el va spune ca nu stie nimic.
2- daca angajata va face asa ceva, iar nu este bine deoarece locatarii vor spune ca nu vor discutii si bineinteles imi vor taia contractul.
3- mentionez ca si fratele ei este angajatul meu si de un timp incearca sa se impuna in fata mea, pe un ton putin ridicat, sa ii mai dau scari. Are deja 4 scari si nu ii pot da mai multe deoarece nu va face fata. I-am spus ca daca mai incearca sa ma intimideze, ii voi face plangere la politie. Din punct de vedere al serviciului, el este corect si nu am reclamatii.
Nici nu mai stiu cum sa fac. Voi face acest avertisment pe care sper sa mi-l semneze dar, daca nu vrea sa il semneze ? Ce posibilitate mai am sa fac sa fie bine?
Am inteles ca la 3 zile nemotivat, ii pot face cercetare disciplinara.
Eu nu schimb angajatii asa....cum visez noaptea. In decembrie am avut control de la ITM, m-am ales cu un averstisment si cu o felicitare (daca pot spune asa) de la una din doamnele inspectoare, pentru faptul ca am angajati din 2010 si ca majoritatea sunt vechi.
De aceea nu vreau sa aplic in prima faza, masura desfacerii contractului.
Dv. Ce ma sfatuiti ?
Va multumesc foarte mult pentru ajutor si intelegere ,
Art.252 C.mun.:
...
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii. (4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.
Ar fi bine s-o atentionati cu privire la faptele care constituie abatere disciplinara si care pot atrage si alte sanctiuni disciplinare, in afara avertismentului.