avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensii cumulate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensii cumulate

Buna .As dori sa aflu daca se pot cumula anii mei de pensie cu cei ai sotiei ptr. a face o singura pensie?si eu si sotia avem cate 12 ani lucrati in Romania.
Cel mai recent răspuns: im82 , utilizator 07:48, 17 Februarie 2015
1. Nu stiu cum v-a dat prin cap asa ceva dar pensia se calculeaz individual, nu "in familie".

2. Legea nu prevede ceea ce doriti dvs.
VA MULTUMESC PTR RASPUNS.
Dca aveti ani lucrati in alt stat din UE sau cu care Romania are incheiata conventie, atunci fiecare beneficiaza de pensia lui cumulandu-se anii din Romania cu anii lucrati in afara tarii - pt. deschiderea dreptului la pensie.
Avantajul adus de perioadele lucrate in alte state din UE si/sau SEE este ca acestea ajuta la intregirea stagiilor de cotizare necesare la obtinerea pensiei.
"In ceea ce priveste avantajul adus de perioadele lucrate in statele membre UE si SEE, precizam ca acesta consta in faptul ca, pe baza acestor stagii, se pot intregi stagiile minime si/sau complete de cotizare pe care persoana respectiva le-a realizat pe teritoriul Romaniei", arata reprezentantii CNPP
Aceste perioade nu maresc cuantumul pensiilor, ci maresc doar durata stagiului de cotizare".
Solicitantii pot cere pensie si intr-un alt stat european in care au muncit, adresandu-se in acest sens institutiei competente de acolo. Insa, din moment ce varstele de pensionare difera de la un stat la altul, persoana in cauza trebuie sa se asigure ca indeplineste conditiile impuse de statul in care depune solicitarea.
Fiecare stat din UE si SEE stabileste pensia la data la care persoanele indreptatite indeplinesc conditiile legale de pensionare, in functie de perioadele de asigurare realizate.
"Drepturile de pensie se acorda potrivit principiului pro rata temporis, proportional cu perioadele de asigurare realizate in fiecare stat. Fiecare stat va acorda cate o pensie potrivit perioadelor de asigurare realizate potrivit propriei legislatii", conform CNPP.
In timpul vieții, pensia este un drept exclusiv personal, netransmisibil, rezultat din munca si participările personale la fondul de pensii.
Numai după decesul pensionarului copiii sau sotul (sotia) pot primi un venit drept pensie după acesta, dar numai in anumite conditii și valori prevazute de lege.

Numai pe timpul \"decedatului\" se treceau zilele de lucru ale CAP-iștilor de la unul la altul, eventual la șeful.
Ultima modificare: Marți, 17 Februarie 2015
im82, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie dupa munca in italia camelia_apostol camelia_apostol buna ziua! mama mea lucreaza ca badanta in Italia, cu forme legale de munca. Lucreaza acolo de 4 ani. Ea are acum 67 de ani si este pensionara de mai multi ... (vezi toată discuția)
Pensie din cipru? tzutzu_iacob tzutzu_iacob sotia mea a lucrat in cipru, larnaca, timp de 5 ani in prioada1999-2004, la o fabrica de croitorie. fabrica s-a inchis in 2004. cat timp a lucrat acolo a ... (vezi toată discuția)
Pensie de stat in strainatate andrerieu56 andrerieu56 Buna ziua, Am lucrat cu carte de munca in Romania in perioada 2007- 2011. Din 2011 m-am stabilit definitiv in Germania si lucrez cu acte in regula la o ... (vezi toată discuția)