avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de stat in strainatate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de stat in strainatate

Buna ziua,
Am lucrat cu carte de munca in Romania in perioada 2007- 2011. Din 2011 m-am stabilit definitiv in Germania si lucrez cu acte in regula la o companie Germana.
Intrebare: Imi folosesc la ceva anii in care am cotizat la sistemul de pensii din Romania atunci cand voi iesi la pensie in Germania?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:57, 24 Mai 2016
Reglementările europene stabilesc faptul că persoanele care au muncit şi în afară ţării beneficiază de cumularea drepturilor la pensie pentru toate perioadele lucrate atât în ţară, cât şi în străinătate.

Drepturile de pensie se acordă cu respectarea prevederilor regulamentelor comunitare şi ale legislaţiilor naţionale în vigoare în materie de pensii.

Pensia se va acorda potrivit principiului pro rata temporis, proporţional cu perioadele de asigurare realizate în fiecare stat. Astfel,din fiecare stat membru UE veti primi câte o pensie potrivit perioadelor de asigurare realizate potrivit propriei nationale a statului respectiv.
Raspunsul este pentru cei care au muncit si "in afara tarii". Eu fac parte din categoria celor care au muncit si "in tara". Problema cred ca e putin diferita. Sa inteleg ca pentru cei 4 ani lucrati in Romania statul roman va putea calcula drepturi de pensie care se vor cumula cu cele din Germania la momentul respectiv? Ati putea detalia? Va multumesc!
1. Veti primi cate o pensie de la fiecare din cele doua state: Romania si Germania.

2. - Fiecare stat va acorda pensie in functie de prevederile legale ale fiecarui stat si se va tine cont de stagiul de cotizare si din celalalt stat.
- Deci nu se cumuleaza pensiile ci numai stagiile de cotizare la pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie strainatate Ellyn Ellyn Buna seara! Cati ani trebuie sa lucrez in Italia ,ca sa pot beneficia de pensie,stiam ca 5 ani,s-a modificat perioada? Multumesc din suflet! (vezi toată discuția)
Informatii privind pensionarea avand in vedere ani de munca gr a doua katherin katherin Buna ziua va rog sa-mi raspundeti la unele intrebari privind varsta de pensionare a tatalui meu, -data nasterii:2 ianuarie 1958 -incadrare in ... (vezi toată discuția)
Despre pensie marusia76 marusia76 Buna ziua! Am o intrebare va rog. Mama a iesit la pensie anticipata ,apoi in cea de drept dar in toata aceasta perioada a avut contract de munca 4 ore ... (vezi toată discuția)