avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... proces divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

proces divort

stimati juristi!
va rog sa ma ajutati cu explicatii despre un proces de divort in care eu am calitatea de parat.relatez mai jos evolutia procesului:

in anul 2008 in luna iule,sotia mea fara sa ma instiinteze a intentat actiune de divort.a suspendat-o apoi pana in luna octombrie.din octombrie a inceput sa curga primul termen ,al doilea,la al treilea am aflat printr-o cunostiinta de acest divort.
am citit dosarul dar nu am avut timp sa depun intampinare dat fiind faptul ca am aflat numai cu o zi inainte de termen.
am constatat ca in adresa domiciliului meu se strecurase o eroare ,in sensul ca numarul casei era gresit(eu consider ca intentionat)
in dosar scria ca pentru al doilea termen am fost citat prin lipirea pe usa locuintei de catre un agent procedural a citatiei.
acest lucru nu sa intamplat faptic pentru ca, adresa am relatat ca era gresita.
Judecatorul a dispus citarea mea printr-un cotidian national,insa eu m-am prezentat la al treilea termen fiind informat de catre aceea cunostiinta.
am invocat in fata judecatorului vicierea procedurii de citare insa nu a fost luata in considerare pe motiv ca eu m-am prezentat in cele din urma.
vreau sa prezint mai departe lucrurile concrete din dosar.
in toamna anului 2007 am plecat cu serviciul intr-o alta localitate ,lasand acasa sotia si fetita in varsta de 9 ani(in prezent).
eu veneam acasa odata la 2 luni si de toate sarbatorile crestine importante(craciun,paste,sf.nicolae etc).
intre timp sotia si-a gasit pe cineva ,dar doreste sa ma scoata pe mine vinovat.a venit cu doi martori mincinosi,a efectuat ancheta sociala la domiciliu ei din buleti(in buletin are domiciliul mamei sale,dar faptic nu locuieste acolo).ea locuieste la domiciliul nostru comun.
a incercat sa urgenteze practic ancheta sociala,audierea martorilor,si sa incheie procesul fara stirea mea.
nelamuririle mele sunt urmatoarele:
1.cand m-am prezentat la proces am fost intrebat daca doresc sa-mi pun aparator.am spus ca da ,dar apoi m-am razgandit ,dat fiind faptul ca a fost pus un termen foarte rapid si nu stiu daca pot gasi pe cineva intr-un termen scurt.
in acest caz,pot sa ma prezint singur la proces ?in caz ca nu-mi mai da dreptul la aparare,pot sa ma reprezint singur?
mai este nevoie sa depun la dosar intampinarea sau ma apar in fata instantei verbal?
pot cere ca eu prin intermediul judecatorului sau interogatoriu ,sa pun intrebari martorilor reclamantei?
pot refuza raspunsul la intrebarile avocatei reclamantei daca nu sunt bine intentionate?
ce sanse am sa dobandesc custodia minorei(imi doresc aceasta din tot sufletul).
este legal ca minorul sa se acorde numai mamelor?

va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 10:49, 26 Iunie 2009
la capitolul divort, nu va opuneti lasati-o asa, ca in final tot acolo se va ajunge.
divortul se va pronunta si chiar daca dvs nu suteti de acord.
nminorul nu se incredinteaza mamei, in mod obligatoriu, este doar un obicei al instantelor din rom.
depinde fetitza cu cine doreste sa stea...in curand cuvantul ei va fi hotarator.
mama poate obtine custodia, daca se dovedeste a fi morala si cu posibilitati materiale pt. a-i asigura un trai decent.ii scad sansele de a obtine minora daca mama ar avea probleme psihice grave.

av.m.vasilescu
Da,puteti sa va reprezentati singur!Intampinarea puteti sa o depuneti si in ziua procesului in dublu exemplar.Aveti dreptul sa puneti intrebari martorilor!Puteti refuza raspunsul!Sanse sa obtineti custodia copilului sunt minime intrucat nu aveti posibilitatea efectiv sa va ocupati de cresterea minorei datorita serviciului!In general custodia se stabileste numai in interesul superior al minorului si de factorii care influenteaza buna crestere,dezvoltare,educatie a lui.Intradevar Instantele din Romania acorda mamelor custodia dar nu este obligatoriu.Atentie,ancheta sociala se realizeaza acolo unde copilul locuieste efectiv dar si la domiciliul dv..Trebuie sa argumentati in fata Instantei faptul ca minorul locuieste in locuinta domicilul comun....Sotia a parasit domiciliul tocmai pentru a introduce divortul...dv. locuiti la ultimul domiciliu comun....Deci pana la urma actionati cum credeti de cuvinta!Mult succes!
da puteti sa va reprezentati singur.daca solicitati minorul trebuie sa faceti intampinare si cerere reconventionala.aveti sansa sa luati minora daca faceti dovada ca o puteti intretine, supraveghea , ca aveti un domiciliu etc.
va puteti reprezenta si singur daca astfel doriti .
aveti grija sa depuneti intsampinarea si cererea reconventionala cu cel putin 5 zile inaintea termenului de judecata fixat sau o puteti depune si in fata instantei .
aceste cereri trebuie depuse in dublu exemplar .
in cererea reconventionala sa nu uitati sa specificati ca doriti sa va fie incredintata dvs minora, spre crestere si educare .
nu este o regula ca minora sa fie incredintata mamei, depinde daca aveti insa posibilitati pt a o putea ingriji si creste .
solicitati proba cu acte si martori , precum si interogatoriul reclamantei -parate neaparat .
in interogatoriu sa o intrebati despre relatia sa extraconjugala.
ar fii ideala daca ati putea aduce ca martor persoana cu care sotia a avut relatii extraconjugale, iar acea persoana ar depune marturie contra dansei .
cu ce se deosebeste crererea reconventionala fata de intampinare?
ce ar trebuii sa contina?

Alte discuții în legătură

Actiune divort ContSters74221 ContSters74221 buna ziua! vreau sa ma ajutati in urmatoarea speta: sotia mea a intentat actiunea de divort fara sa ma anunte,eu fiind plecat la lucru in alta ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presedintiala in proces de divort cu minorii LLia LLia Daca dupa 2 luni reclamanta (care a deschis proces de divort cu minori ) a facut si proces ordonanta presedintiala (datorita faptului ca minorul este la ... (vezi toată discuția)
Custodia copilului ciobanuma@yahoo.com ciobanuma@yahoo.com Doresc sa stiu in ce conditii si ce sanse a-si avea sa castig custodia copilului , daca in cererea de divort am fost de acord sa ramana fetita cu tatal ... (vezi toată discuția)