Buna ziua, am si eu doua intrebari si va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns. Va multumesc anticipat.
Din 2003 detin in regim de inchiriere o locuinta ANL. In anul 2011mi-a fost majorata chiria 70 de lei la 463. in acelasi an din motive temeinice (somaj, boala si criza financiara) nu am putut plati chiaria. In anul 2012 am achitat 4 mii de lei iar din 2013 sunt la zi cu chiria. In present inregistrez o datorie de 32 de mii de lei din care 6 mii de lei reprezinta debitul real iar restul sunt penalitati. In noiembrie 2014 am fost actionat in judecata de catre primarie. De aici se naste intrebarile:?
1) penalitatile pot depasi debitul?
2) avand in vedere ca in mare parte datoria este din 2011 ea se supune regimului de prescriere?
1-Raspunsul este conditionat de clauzele prevazute in contractul semnat de dvs cu primaria
2-Prescriptia nu opereaza de la sine, ci numai la cererea partii interesate, iar instanta nu poate invoca din oficiu prescriptia nici daca e vorba de stat sau de unitati administrativ teritoriale.
Prescriptia creantelor este definita ca fiind stingerea acelei componente a dreptului la actiune care rezida in posibilitatea titularului dreptului de creanta de a obtine obligarea subiectului pasiv=locatarul la executarea obligatiei corelative.
Rezulta ca dupa implinirea prescriptiei creantei, creditorul nu mai poate constrange debitorul sa faca plata, iar debitorul poate sa refuze sa o faca.
Dar plata facuta de debitor dupa prescrierea dreptului creditorului, nu mai poate fi ceruta spre restituire de debitor.
Termenul de prescriptie intervine in anumite conditii dar este intrerupt si se reia daca creditorul intelege in termen legal sa solicite mentinerea pe rol activ a cererii de executare
Termenul de prescriptie este intrerupt si se reia - daca debitorul achita si partial cota parte din debit-situatia dvs care din 2011 ,ati achitat chiria