Buna ziua,
In anul 2011 am fost reprezentant la o firma de produse cosmetice. Aceasta a durat cam 3-4 luni iar eu am achitat toate comenzile, inclusiv pe ultima. Ulterior, si anume, in luna septembrie a anului 2015, am inceput sa primesc apeluri telefonice de la o firma de recuperari creante pe motiv ca am o datorie de 26 lei din iunie 2011. Cand am intrebat de unde provine aceasta datorie, mi-au spus ca de fapt sunt niste penalitati de intarziere, probabil de la ultima comanda, pe care am achitat-o, insa eu nu am stiut de aceste intarzieri. Cand am invocat prescriptia termenului de 3 ani, ei au pretins ca termenul de prescriptie extinctiva nu s-a stins intrucat au fost trimise numeroase somatii la adresa fostului meu domiciliu.(Mi-am schimbat domiciliul cu cateva luni inainte de ultima comanda) Eu chiar nu am primit nici o notificare de plata din 2011 si prima data cand am auzit de aceasta datorie a fost in septembrie 2015. Este posibil ca prescriptia sa fi fost intrerupta doar din simpla trimitere a somatiilor la fostul domiciliu, fara ca eu sa iau cunostinta de acestea?
Va multumesc!
Daca au fost simple somatii neurmate de acte de executare ori chemare in judecata nu au intrerupt termenul de prescriptie.
Ori le platiti suma ca nu este f mare ori ii lasati sa se zbata sa recupereze ceva. Desi le trebuie titlu executoriu, adica o hotarare judecatoreasca de obligare a dvs la plata acestor sume.
Le-am explicat ca eu consider aceasta datorie ca fiind una fictiva, avanda in vedere ca ani de zile nu am avut cunostinta de ea, si chiar daca acest debit ar exista, oricum s-a implinit termenul de prescriptie de 3 ani si prin urmare a devenit o obligatie naturala, pe care nu ma pot obliga sa o achit. In fine, cred ca o voi achita doar pentru a scapa de ei.
Multumesc!
Pe cartea de identintate am alt domiciliu si oricum ar fi , ma pot reprezenta singura in instanta pentru ca am absolvit dreptul. Dar pentru a nu ma complica degeaba, prefer sa le achit (cu toate ca nu imi convine sa dau nici un leu din buzunar fara o baza legala, avand in vedere ca pana in prezent nu am vazut nici un document
care sa ateste certitudinea debitului)
Nu o să vă dea nimeni în judecată pentru 26 de lei, mai ales pentru că dreptul lor la acțiune este prescris.
Dacă vă mai sună, le spuneți că nu au nicio creanță față de dvs și că în eventualitatea în care ei ar avea dreptate oricum este prescris dreptul la acțiune.