avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie

doresc sa aflu daca reducerea varstei de pensionare pentru persoane cu handicap se poate cumula cu reducerea pentru activitate desfasurata in gr 1 si gr 2 de munca.
ex.
persoana cu handicap accentuat- se reduce varsta de pensionare cu 10 ani, dar persoana respectiva a activat si 14 ani in grupa 1 de munca si 6 ani in gr 2 de munca.
multumesc
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 10:32, 18 Februarie 2015
Reducerea pt. persoanele cu handicap se acorda doar daca handicapul a fost preexistent calitatii de asigurat.
Legea 263/2010

ART. 60
(1) Reducerile varstelor standard de pensionare prevazute la art. 55, precum si cele prevazute de alte acte normative pot fi cumulate fara ca reducerea totala sa fie mai mare de 13 ani.


Nu se precizeaza nimic despre art.58


ART. 58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:
a) cu 15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap mediu, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, stagiul complet de cotizare.


Se intelege ca nu se cumuleaza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare handicap gr 2 andreimen andreimen buna ziua.as vrea sa stiu si eu daca pot iesi la pensie anticipat. sunt femeie am 42 ani ,am handicap gr 2, vechime in munca de 21ani.va multumesc .o zi ... (vezi toată discuția)
Pensionare Geomit71 Geomit71 Buna ziua. Am 43 de ani, handicap grad 3 hemipareza postmeningita, preexistent calitatii de incadrat in munca. Va rog sa-mi spuneti care este varsta la care ma ... (vezi toată discuția)
Varsta pensionare persoana cu handicap accentuat cristinatabarca cristinatabarca Data nasterii:24.05.1960 Handicapul il am din nastere dar certificatul de handicap accentuat il am doar de 2 ani. Lucrez din 1984, dupa terminarea facultatii. ... (vezi toată discuția)