avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Furt de identitate pe Facebook
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Furt de identitate pe Facebook

Buna ziua!
Am o mica problema cu care as dori sa ma lamuriti.
Eu sunt major, eram intr-o zi intr-un local cu niste prietene minore si in gluma, una din ele s-a decis sa ii creeze o pagina de facebook dirigintei ei. A facut asta de pe telefonul ei (atat mail-ul cat si contul de FB) iar mai apoi a ramas fara baterie, asa ca le-am imprumutat telefonul meu sa se logheze, necrezand ca este ceva grav sau cu consecinte legale.
Pe acel cont mentionez ca numele era gresit cu o litera fata de cel al doamnei in cauza, respectiv un t in loc de r, daca asta conteaza.
A fost pusa ca poza de cover o poza cu toata clasa dansei, nu doar cu dansa, si de profil, aceeasi poza cu zoom pe fata. Poza o are toata clasa dansei deci este publica, nu privata. Apoi, dupa finalizarea contului (cu nume gresit) au inceput sa trimita cateva mesaje in gluma altor elevi. Nu au fost jigniri sau injurii de nici un fel, doar lucruri menite in gluma. Acestea au fost trimise si de pe telefonul meu.
Doresc sa stiu daca:
1. Se considera furt de identitate? (nu a fost activ decat cateva ore si nu s-a folosit pentru a obtine nici un fel de informatie privata)
2. Sunt si eu de vina, pentru ca a fost accesat contul (dupa ce era deja facut) de pe telefonul meu, sau doar persoana care l-a creat?
3. Se poate scadea nota la purtare chiar daca absolut toate acestea s-au petrecut in afara incintei scolii, in timpul liber, si nu a fost publicata nici o poza sau informatie din incinta scolii?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 23:21, 18 Februarie 2015
1. Furtul carei identitati?! POPESCU Ion nu-i aceeasi persoana cu POPESCU Ioan!
Singura persoana care ar putea face taraboi pe tema ,,furtului" de identitate este persoana care are ca prenume si nume pe cele din contul pe care l-ati creat voi. (Si eu faceam tampenii cand ma luam cu ,,vorba" prin pub.. Ce vremuri!).
2. Da, sunteti vinovat fata de persoana de la pct-ul 1.
Eventual vinovat, trebuie stabilita vina (se numeste incadrare juridica a faptei).
3. Ei, aici e aici: se poate, adultii sunt mai instabili decat nitroglicerina, le sare tandara din orice!
Discuta cu un amic care a facut dreptul si el va va sfatui cum si ce tehnica de aparare sa adoptati!
Daca va tine cureaua (adica aveti medii peste 8!), puteti solicita sa participati la sedinta consiliului profesoral insotiti de un avocat!
Este un drept constitutional dreptul la aparare, nu tine de pofta vreunui prof ciufut!
P.S. Stiti ce e o anagrama?
Ultima modificare: Marți, 17 Februarie 2015
DlGoe, utilizator
Multumesc pentru raspuns!
Da, stiu ce este o anagrama, nu e cazul aici. In cazul de fata, e ceva de genul (un exemplu la intamplare) Maea in loc de Mara.
Poza o prezinta pe doamna, motiv pentru care mi-au spus unele persoane (care nu au treaba cu legea sau ceva) ca se poate considera furt de identitate. Repet, e o poza de grup pe care o au toti cei din poza, insa cu zoom pe dansa.
Asadar, numele nu este exact ca al dansei si poza o au peste 20 de persoane. De asemenea, in mesajele private nu s-a specificat niciodata "Sunt *nume*" sau ceva de genul. Se poate deci considera, sub orice forma, furt de identitate sau orice alta infractiune? Mai astept pareri.

PS: Am invitat la discutie Consultanti online la momentul actual. Sper ca nu am incalcat vreo regula a forumului, doar ca am nevoie de un raspuns pana dimineata la prima ora. Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 17 Februarie 2015
ACAC, utilizator
Bump! (e dupa ora 12, o noua zi deci sper ca nu e impotriva regulamentului)
Chiar as avea nevoie de un raspuns pana dimineata! Va multumesc in avans.
Buna ziua,

1. Nu este furt de identitate.
2. Nu cred ca se poate dispune scaderea notei la purtare, fiind o fapta savarsita in afara scolii si in afara orelor de program scolar. Cu toate astea, ar trebui vazut regulamentul scolii, unde este posibil sa fi fost incluse clauze privind conduita profesorilor si a elevilor in afara programului.
3. Nu sunteti scutit de raspundere, fiind totusi o fapta ilicita, care este posibil sa fi produs o vatamare profesorului in cauza. Dreptul la imagine este protejat de lege, iar cadrele didactice au obligatia unei conduite ireprosabile inclusiv in timpul liber. Daca respectivul profesor a suferit o vatamare, pe care o poate dovedi, poate cere despagubiri dvs. direct pentru ca sunteti major.

O zi buna!
Ultima modificare: Miercuri, 18 Februarie 2015
Diana Petrache, Avocat
Depinde ce a urmarit cu acel cont, glumele de 1 aprilie ar fi permise, calomnia nu (nu mai e fapta penala, dar se pot obtine daune in civil). Pe urma, Politia nu cred ca va face cercetari pentru atata lucru, iar diriginta in civil este obligata sa dovedeasca identitatea faptasului, lucru care cred ca nu il poate face.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Confiscarea telefonului în pauză: este legală acțiunea profesorului? Dan GR Dan GR Buna ziua / seara. Aș avea o întrebare în legătura cu confiscarea telefonului în incinta școlii. Acum câteva zile, am avut un caz neplăcut în ... (vezi toată discuția)
Pot fi acuzat de ceva daca am comentat poza unui profesor publicata pe net de un coleg? ContSters231669 ContSters231669 buna....eu sunt elev in clasa a 11-zecea,si am urmatoarea problema: unul dintre colegii mei a facut o poza in timpul unei ore de curs la un profesor,aceasta ... (vezi toată discuția)
Spațiu privat sau public? Oliverke Oliverke Bună ziua! Elevii din scoala mea au avut pana in acest moment, un grup privat pe facebook (closed group) in care postau glume, caricaturi (meme-uri) despre ... (vezi toată discuția)