Locuiesc in strainatate si am nevoie de mai multe copii recente dupa certificatul de nastere. Mentionez ca am obtinut certificatul de nastere nou si l-am apostilat in 2011 inainte sa plec din Romania.
In strainatate, nu exista un singur original al certificatului de nastere, el eliberandu-se la cerere de fiecare data cand persoana are nevoie de un orginal. Deci mi se cer 2 certificate nu mai vechi de 6 luni.. ceea ce in Romania ar insemna sa obtin 2 duplicate, adica 2(!) originale noi, in conditiile in care nu mi-am pierdut sau distrus originalul din 2011!..
Cum trebuie procedat intr-un astfel de caz?
Multumesc anticipat!
solicitati in scris de la biroul evidenta populatiei unde este inregistrata nasterea un duplicat, cu o declaratie ca pe cel initial l-ati pierdut.
Va trebui sa achitati o taxa de eliberare si o amenda de pierdere
Daca tot aveti nevoie in straintate va sfatuiesc sa solicitati 2 extrase multilingve. Acestea nu au nevoie nici de traducere si va elibereaza cate exemplare aveti nevoie. Si 5 daca vreti. Extrasele le puteti solicita si prin ambasada/consulat, ori direct de la primaria de domiciliu sau resedinta ori prin imputernicit cu procura speciala data la ambasada/consulat sau notar care are Apostila de la Haga.