avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 944 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... plata factura gaz
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

plata factura gaz

Buna ziua, stau in chirie - suprafata garsoniera 47mp - de 14 luni. Anul trecut in decembrie ni s-a eliberat factura pentru plata gaz de 300 lei. Anul acesta ni s-a elibarat factura e luna ianuarie de 700 lei in conditiile in care am solicitat din luna septembrie proprietarului sa cheme o firma autorizata pentru a verifica centrala termica din garsoniera. Ne-a venit cu o "cunostinta" care se pricepe si chipurile este autorizata undeva prin octombrie 2014. In urma modificarilor facute in luna noiembrie ne-a venit o factura aproape dublu, din nou am solicitat proprietarului sa vina cu o firma autorizata pentru centrala si ne-a zis ca nu centrala este problema ci ceasul de la gdf suez - in conditiile in care noi am precizat ca centrala functioneaza fara a avea flacara. in urma controlului de la gdf suez s-a constat ca ceasul functioneaza OK.Tot in noiembrie am solicitat interventia unei echipe pentru centrala - pentru ca nu functioneaza corespunzator. Fapt pentru care proprietarul a trimis aceasi persoana care a constatat ca de vina este termostatul, constatarea a fost facuta la spusele noastre - cu referire la problema centralei, centrala nu a fost propriu-zis verificata. In luna februarie la inceput, la insistentele noastre, proprietarul a trimis, intr-un final o firma specializata pentru verificarea centralei. firma care a constatat - dupa o verificare minutioasa a centralei- ca centrala fusese dereglata astfel incat consumul de gaz era marit, iar centrala nu functiona in parametri normali. dupa aceasta proprietarul nu a acceptat sa schimbe centrala , asa cum i s-a recomandat de firma care a facut ultima oara verificarea.In prezent avem emisa o factura de 1364 lei la gaz aferenta lunii ianuarie - in conditiile care casa este izolata anul acesta fata de anul trecut. Pe cine putem trage la raspundere pentru ceea ce s-a intamplat? cum putem proceda ca factura sa fie platita de proprietar - cel pe care il gasesc vinovat pentru ca nu a luat masurile necesare cand i le-am solicitat.
Pe cine putem trage la raspundere pentru ceea ce s-a intamplat?

Evident ca responsabil pentru situatie este proprietarul,care in mod repetat a apelat la cunostiinte,fara sa permita o verificare calificata din partea unui operator acreditat care sa elibereze document constatator
Aveti contract legal incheiat de inchiriere ?
Exista clauze contractuale care sa prevada modalitatea de solutionare a litigiilor ?
Vedeti dvs,in relatia proprietar-chirias,majoritatea problemelor ar trebui sa fie solutionate amiabil
Daca insa partile nu inteleg sa isi asume responsabiltatea si se ajunge la solutionarea prin autoritati,deja relatiile proprietar /chirias se deterioreaza
Conditionat de clauzele contractual asumate,puteti notifica proprietarul cu obligatia respectarii obligatiilor contractuale,a asigurarii bunei functionari a CT,sub sanctiunea obligarii la plata a cheltuielilor aferente solutionarii in instanta
Avem contract , in care e specificat la art 2, aliatul a), din obligatiile proprietarului : sa predea spatiul cu accesoriile sale in stare de functionare pe baza unui proces verbal.
Aseara am primit factura in urma caruia l-am contactat telefonic si i-am cerut date despre domnul care s-a ocupat de centrala pana in luna ianuarie , a refuzat sa ne dea detalii si ne-a zis sa nu il mai amenintam ca nu o sa fie bine ,practic acum ne ameninta cu evacuarea daca nu platim factura , suntem constransi sa platim pentru greseala altcuiva ceea ce nu este normal . Acel cineva care s-a ocupat de centrala trebuie sa plateasca sau eventual proprietarul, nu suntem absurzi , i-am spus ca platim cat ne-a venit factura anul trecut cu toate ca acum e izolat adica 350 ron ceea ce oricum este mult pentru acest spatiu iar diferenta sa o acopere cine este vinovat pentrui situatia de fata , raspunsul fiind unul negativ. Cum putem prin termeni legali sa solutionam problema,
in contract mai e specificat la clauze finale art 4 alin. a) : pentru neexecutarea partiala sau totala a contractului, partea in culpa datoreaza celeilalte parti daune si penalitati uzuale. Intreruperea unilaterala a contractului de catre LOCATAR da dreptul LOCATORULUI la daune ,inclusiv uzul beneficiului realizat pe perioada ramasa pana la terminarea contractului,in cuantum de 50% din chiria pe perioada respectiva .
Contactati un avocat, incercati sa negociati. Din pacate, cred ca daca ati fi actionat in toamna, nu ajungeati aici. Puteati, dupa mine, sa reparati din banii dv. si sa cereti apoi banii proprietarului. Asa nu mai ajungeati la 1300 de lei pe gaz...
Azi e discutabil daca in lipsa considerarii reparatiei ca fiind urgente, nu ati acceptat tacit cumva posibilitatea cresterii facturii de gaze.
Depăinde si de specificatiile concrete ale firmei care a reparat centrala, precum si daca se mai poate efectua, azi, o expertiza a acesteia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu dezvoltatorul ADINABODESCU ADINABODESCU Buna ziua.Sunt locatar intr-un bloc nou construit de un dezvoltator.M-am mutat de 1 luna in bloc.Cind am cumparat,in contract scrie ca apartamentul este ... (vezi toată discuția)
Facturi gaz neplatite; taxa de reconectare trixer trixer Am si eu o problema , cu gdf suez , in urma cu 4 luni mi-am cumparat o garsoniera unde nu aveam gaze, am luat legatura cu ei si am facut un contract , nu am ... (vezi toată discuția)
Contor gaze apartament + instalatia de gaze casa scarii elapopy elapopy Buna ziu, Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine cum se face verificarea contuarelor de gaze ale fiecarui apartament cat si a conductelor de gaze de pe casa ... (vezi toată discuția)