avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... transfer dosar pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

transfer dosar pensie

Buna, tuturor!
Am o problema si as avea nevoie de ajutorul vostru. Acum un an i-am mutat pe bunicii mei (80 de ani) din jud. Brasov in Timisoara. Le-am transferat astfel si dosarele de pensii. De atunci au primit tot felul de variante ale pensiilor - de fiecare data cand am fost la Casa de Pensii ni s-a spus sa asteptam finalizarea calculelor. Acum insa ne-am trezit cu o instiintare ca ii vor fi opriti bunicii mele 700 ron pentru ca nu i-a fost calculata bine pensia pana acum. In conditiile in care pensia ei este de 540 ron. Nu mi se pare normal! Ce ar trebui sa faca saraca timp de 2 luni?! Dupa logica mea ar trebui sa ii fie lasata pensia asa, fiind mica oricum, sau macar sa plateasca aceasta diferenta cei care eu calculat gresit. Va rog sa ma ajutati cu cateva indicatii. Pot revenii cu detalii exacte daca este nevoie. Cu multumiri, Simona
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:35, 16 Iunie 2009
Am intalnit acest fenomen in cazul bunicului meu.Problema este , ca nu am apelat la Casa de pensii si am scris un memoriu la Minister .
S-a rezolvat si in urma recalcularii , i s-a mai adaugat la pensie. Sa admitem ca nu s-a calculat corect.Nu este vina bunicilor Dmv ci a functionarilor care se ocupa de aceste calcule.
Doamna, trebuie sa solicitati Casei de Pensii, in scris, sa va comunice care este motivul creerii debitului de 700 lei.

Oricum, trebuie sa stiti ca, de cate ori se transfera un dosar de la o Casa de Pensii la alta, cea la care se transfera dosarul il verifica, recalculeaza pensia si emite o noua decizie de pensie. De regula, opiniile difera (in privinta punctajului mediu anual).

De asemenea, debitul poate fi rezultatul procesului de recalculare a pensiilor, desfasurat in 2005 conform O.U.G. nr. 4/2005.
Conform art. 187, alin. (1) din Legea nr. 19/2000, sumele incasate necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale se recupereaza de la beneficiari.

Suma de 700 lei nu va fi retinuta toata, ci se va retine din pensie 1/3 lunar, conform art. 409 Cod procedura civila.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Multumesc mult! O sa incerc!
Multumesc mult pentru explicatii si detalii! O sa solicit in scris acest lucru si revin!
Va multumesc inca o data pentru raspuns. Indraznesc sa revin cu urmatoarele detalii poate va ajuta sa va dati seama despre ce este vorba si mai aveti bunavointa de a ma ajuta cu cateva indicatii in continuare. Am 25 de ani, sunt doar cu mama si buncii in Timisoara, toti 3 pensionari si nu stiu sincer ce sa fac.
09.06.2009
Decizie privind recuperarea pensiei si a altor drepturi platite fara temei legal
"..........s-au constatat urmatoarele: A incasat o pensie mai mare decat cea cuvenita ca urmare a valorificarii eronate a sporului de conditii vatamatoare si pericol in perioada 11.08.1965-01.02.1973. Avand in vedere dispozitiile art 187 din legea 19/2000 se dispune recuperarea sumei de 683 lei platite fara temei legal in perioada 01.02.2006-01.02.2009.....Prezenta decizie constituie titlu executoriu si poate fi contestata la Tribunalul Timis in termen de 45 de zile lucratoare."
Anterior acestei decizii ni s-a cerut o adeverinta pentru exact perioada respectiva de la intreprinderea unde a lucrat atunci care sa prezinte temeiul legal al acelor sporuri. Normal ca noi nu avem o asemenea adeverinta si nici intreprinderea nu mai exista - sunt 40 de ani de atunci. Eu cred ca adeverinta ar trebui sa fie in dosarul de pensie, nu? Am sunat la Casa de Pensii din Fagaras, unde fusese dosarul si ni s-a explicat ca daca nu ar fi existat o astfel de adeverinta nu ar fi avut nimeni cum sa inveneteze perioada si sporurile, ele nefiind trecute in cartea de munca, i-am rugat sa caute sa vada daca nu o gasesc la ei sau sa incerce sa afle explicatia. Astept inca.
Ulimele decizii pe care le are bunica sunt:
30.06.2005 (CJ Brasov) - in conformitate cu OUG 4/2005, aprobata cu legea 78/2005, coroborate cu HG 1550/2004 si HG 550/2005 ....punctaj 0,72880 - 216 lei
27.04.2006 (CJ Brasov) - acelasi text, dar punctaj 0,76955 - 228 lei
22.01.2009 (CJ Timis) .................................punctaj 0,72880
Am mers sa contestam decizia venita de la CJ Timis si ni s-a spus sa avem rabdare ca va mai veni o alta decizie echivalentul celei din 2006. Aceasta nu a venit nici acum.
Apoi ni s-a cerut acea adeverinta de care va vorbeam mai sus, iar acum am primit decizia de recuperare a sumei.
Va rog din suflet, daca aveti putin timp, sa mai imi dati cateva indicatii!
Oricum multumesc mult!! D-zeu sa va rasplateasca!

Alte discuții în legătură

Recalculare pensie Adriana68 Adriana68 Am facut cerere de recalcularea pensiei pentru orele lucrate [b]in acord global[/b]. Din nefericire, dupa mai mult de doi ani de asteptari a venit si ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie- plata pe post ika ika Buna ziua, Am primit decizia de pensionare in data de 02.06.2009,in data de 04.06.2009 am depus la CJP bz, o adeverinta cu salariile brute incasate lunar ... (vezi toată discuția)
Sporuri luate in cacul la pensie smeagull smeagull Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema: Un salariat, in perioada dinainte de \"89, a primit urmatoarele sporuri: - pentru ... (vezi toată discuția)