avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... transfer dosar pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

transfer dosar pensie

Buna, tuturor!
Am o problema si as avea nevoie de ajutorul vostru. Acum un an i-am mutat pe bunicii mei (80 de ani) din jud. Brasov in Timisoara. Le-am transferat astfel si dosarele de pensii. De atunci au primit tot felul de variante ale pensiilor - de fiecare data cand am fost la Casa de Pensii ni s-a spus sa asteptam finalizarea calculelor. Acum insa ne-am trezit cu o instiintare ca ii vor fi opriti bunicii mele 700 ron pentru ca nu i-a fost calculata bine pensia pana acum. In conditiile in care pensia ei este de 540 ron. Nu mi se pare normal! Ce ar trebui sa faca saraca timp de 2 luni?! Dupa logica mea ar trebui sa ii fie lasata pensia asa, fiind mica oricum, sau macar sa plateasca aceasta diferenta cei care eu calculat gresit. Va rog sa ma ajutati cu cateva indicatii. Pot revenii cu detalii exacte daca este nevoie. Cu multumiri, Simona
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:35, 16 Iunie 2009
Simona Nan a scris:

Anterior acestei decizii ni s-a cerut o adeverinta pentru exact perioada respectiva de la intreprinderea unde a lucrat atunci care sa prezinte temeiul legal al acelor sporuri.

Imi permit sa deduc faptul ca aceasta este problema: in adeverinta cu spor conditii vatamatoare si pericol nu este mentionat temeiul legal in baza caruia s-au acordat aceste sporuri.

Una dintre mentiunile pe care trebuie sa le cuprinda o adeverinta cu sporuri ce au caracter permanent este temeiul legal in baza caruia au fost acordate, conform pct. VI din anexa O.U.G. nr. 4/2005.

Incerc sa merg putin pe firul evenimentelor: in 2005 bunicii dvs. i s-a recalculat pensia, conform O.U.G. nr. 4/2005.
In 2006 ati depus adeverinta cu spor conditii vatamatoare, pensia a fost recalculata, punctajul mediu marindu-se in mod corespunzator. La aceasta Casa de Pensii nu s-a tinut cont de faptul ca adeverinta nu are temeiul legal, pentru ca acest spor este spor cu caracter permanent.

In 2008 transferati dosarul de pensie iar noua Casa de Pensii respecta intocmai litera legii: micsoreaza punctajul mediu anual intrucat in adeverinta nu este specificat temeiul legal in baza caruia a fost acordat sporul pentru conditii vatamatoare.

Ce sa va spun? Iata doua Case de Pensii care procedeaza diferit, fara sa greseasca vreuna!

Puteti contesta decizia de debit la Tribunal si, concomitent, puteti solicita anularea ei Casei de Pensii, conform art. 87, alin. (1) si (2) din Legea nr. 19/2000, litigiul fiind scutit de taxa de timbru. Solutia litigiului depinde de practica instantelor din judet.

Mult succes! :)

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recalculare pensie Adriana68 Adriana68 Am facut cerere de recalcularea pensiei pentru orele lucrate [b]in acord global[/b]. Din nefericire, dupa mai mult de doi ani de asteptari a venit si ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie- plata pe post ika ika Buna ziua, Am primit decizia de pensionare in data de 02.06.2009,in data de 04.06.2009 am depus la CJP bz, o adeverinta cu salariile brute incasate lunar ... (vezi toată discuția)
Sporuri luate in cacul la pensie smeagull smeagull Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema: Un salariat, in perioada dinainte de \"89, a primit urmatoarele sporuri: - pentru ... (vezi toată discuția)