avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Smecherii facute de executori. Cum le prevenim?
Discuție deschisă în Executare silită

Smecherii facute de executori. Cum le prevenim?

Buna ziua. Apelez si eu la bunavointa dvs intr-o cauza nu prea placuta. In 2007 a fost scadentata o datorie. De la acea data nu am primit decat o scrisoare, fara confirmare, cum ca ma vor baga in baza de date si ma vor executa silit. Periodic m-am interesat si nu a existat nimic impotriva mea vreme de ani buni. Am putut primi bani in cont, nu mi-a pus nimeni nicio intrebare si nici nu am mai primit nicio notificare.
Luna trecuta insa am primit o scrisoare de la o firma de recuperari cum ca nu am dat curs solicitarilor lor(care solicitari?) si voi fi executat silit. Bine. Au mai trimis sute de scrisori. Intr-un tarziu am fost instiintat ca vor veni la mine niste experti in vederea stabilirii veniturilor, conturilor, proprietatilor, etc si ca voi fi obligat sa semnez un acord de plata sau un raport de vizita. I-am sunat pe cei de la firma respectiva, am purtat o discutie hilara cu ei, le-am comunicat ca la acea adresa sta mama mea, care nu are nicio legatura cu pretinsul debit, ca la locul de munca din actele lor nu mai activez din 2009, i-am rugat sa suspende orice vizite prin blocul in care locuieste mama. Raspunsul a fost ca vor trimite pe cineva sa evalueze bunurile mamei ea stand la acea adresa. Am ras si le-am spus ca daca persista in ideea de a trimite pe cineva la urmarit le voi depune o plangere penala pentru hartuire. N-a venit nimeni pana acum.
Stiu ca datoria este prescrisa, de aici si amenintarile ca daca nu voi semna ceva e vai de mine. Stiu toti pasii necesari contestatiei si sunt sigur ca o voi castiga, voi apela si la serviciile unui avocat specializat.
De un alt lucru ma tem, insa: Am inteles ca indivizii de la aceasta firma, ii "conving" pe executori sa trimita somatia de executare dupa 20-25 de zile de la data incuviintarii. Astfel ei pot intampina contestatia pe motiv de tardivitate.
1. Cum poate fi prevenit acest lucru??? Ma pot duce de indata ce vad online ca s-a incuviintat executarea sa cer de la firma de recuperari numele executorului pentru ca mai apoi sa merg la el si sa ii cer luarea la cunostiinta?
2. Daca se va face executare fara somatie, avand in vedere faptul ca nu am bunuri pe numele meu si de doua luni am incetat colaborarea cu firma la care lucram, cum pot lua act de executare??? Trebuie sa astept pana ma angajez pentru a mi se pune poprire dupa care, in 15 de zile, ma duc sa contest sau cum?
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. REPET, nu ma tem de incuviintare, de contestatie(stiu ca voi castiga), ma tem doar de vreo incercare de ingradire a dreptului meu la contestatie de catre BEJ si firma de creante. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cristianabc , utilizator 20:00, 23 Februarie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
@Paula, actele care sunt executorii nu mai trebuie investite cu formula executorie.
~ Conținut șters la cerere ~
avocat-PaulaPetean a scris:

@ Andrei17 - Cred ca edificatoare in acest sens sunt dispozitiil din art. 640 indice 1 Cod Procedura Civila (modificat prin Legea 138/2014):
"Investirea cu formula executorie
(1) Titlurile executorii, altele decat hotararile judecatoresti, pot fi puse in executare numai daca sunt investite cu formula executorie.
(2) Cererea de investire cu formula executorie se solutioneaza de judecatoria in circumscriptia careia se afla domiciliul sau sediul creditorului ori al debitorului, dupa caz, in camera de consiliu, fara citarea partilor. Daca domiciliul sau, dupa caz, sediul creditorului se afla in strainatate, creditorul va putea depune cererea de investire si la judecatoria in circumscriptia careia se afla domiciliul sau ales.
(3) Instanta va verifica daca inscrisul intruneste toate conditiile de forma cerute de lege pentru a fi titlu executoriu, precum si alte cerinte in cazurile anume prevazute de lege.
(4) Incheierea prin care se respinge cererea de investire cu formula executorie poate fi atacata numai cu apel de catre creditor, in termen de 5 zile de la comunicare.
(5) Incheierea prin care se admite cererea de investire cu formula executorie nu este supusa niciunei cai de atac, dar legalitatea acesteia poate face obiectul contestatiei la executare.
(6) Formula executorie are urmatorul cuprins:
A«Noi, Presedintele Romaniei,
Dam imputernicire si ordonam executorilor judecatoresti sa puna in executare titlul (Aici urmeaza elementele de identificare a titlului executoriu.) pentru care s-a pronuntat prezenta incheiere de investire cu formula executorie. Ordonam agentilor fortei publice sa sprijine indeplinirea prompta si efectiva a tuturor actelor de executare silita, iar procurorilor sa staruie pentru ducerea la indeplinire a titlului executoriu, in conditiile legii. (Urmeaza semnatura presedintelui completului si a grefierului.
)"

Corect, acum am aflat si eu. Stiam ca odata cu intrarea in vigoare a noului cod de procedura civila, titlurile executorii nu mai aveau nevoie de investire cu formula executorie, insa vad ca s-a dat o lege prin care s-a adaugat un indice nou care prevede in continuare ca este nevoie de investire cu formula executorie a titlurilor ce nu sunt hot. jud. Asa ma pun la curent cu noutatile :)
Da, multumesc pentru raspunsuri, dar cred ca nu mai am nicio speranta. Am facut niste sapaturi si am aflat ca societatea respectiva, de recuperari, a inundat cateva oficii postale cu sute de recomandate antedatate. Nu stiu inca ce scrie in ele, nu am primit, nu am aflat. Cert este ca ele apar ca fiind din data de 2-02, dar au ajuns in posta pe 10 si trimise avizele pe 11. Nu stiu ce inseamna si ce fac indivizii dar e clar ca instanta le va da dreptate lor, oricat ai incerca sa dovedesti contrariul. E clar ca ei au interes ca acele recomandate sa nu fie ridicate sau cine stie ce urmaresc...

Alte discuții în legătură

Prescriere datorie mariustec mariustec Buna seara..deranjez cu o intrebare:daca am avut un credit la o banca iar dupa un timp neachitand ratele aceasta la cesionat unei firme de recuperari creante ... (vezi toată discuția)
datorii banci EddW EddW Am o datorie din 2007 la o banca ,din 2008 nu am mai platit,In 6 septembrie 2016 am primit o recomandata ,pentru care am semnat la posta fara sa stiu ce ... (vezi toată discuția)
Amenintari firma de recuperare chitoiu chitoiu Servus tuturor! Am avut un credit din care am mai ramas de plata cu o suma , iar in urma cu 4 ani si jumatate nu am mai putut platii . De o buna bucata de timp ... (vezi toată discuția)