Cum se calculează „punctajul mediu anual”
Pentru a calcula punctajul lunar se împarte venitul din fiecare lună, din prima zi de activitate până în ultima, la venitul mediu brut din anul respectiv. Urmează calculul „punctajului anual”, prin adunarea sumelor fiecare lună şi împărţirea lor la 12, formulă care se repetă pentru fiecare an de muncă.
Toate „punctajele anuale” se adună și se împart la numărul de ani (vechimea) contribuabilului. Astfel rezultă „punctajul mediu anual” al pensionarului, adică numărul de puncte pe care acesta a reușit să îl acumuleze de-a lungul perioadei în care a muncit. Cel mai probabil, rezultă o cifră cu zecimale.
Pentru calculul „punctajului mediu anual” nu se iau în considerare veniturile neimpozabile, cu doar salariul câștigat și sporurile permanente pentru care s-au plătit contribuții de asigurări sociale.
Cum se calculează valoarea pensiei
Valoarea pensiei rezultă din înmulțirea „punctajului mediu anual” cu valoarea „punctului de pensie”. Prin majorarea punctului de pensie se majorează automat și valoarea pensiei.
Valoarea „punctului de pensie” variază în funcție de cea a salariului mediu brut pe economie. Cu cât salariul mediu brut e mai mare, „punctul de pensie” crește. Astfel, pensionarii depind procentul de ocupare a forței de muncă, iar dacă scade numărul contribuabililor, scade și valoarea contribuțiilor lunare, ceea ce diminuează automat sumele care intră lunar în bugetul de asigurări sociale
[ link extern ] .
... salariul de pe cartea de munca care contează este cel din ultimii ani lucrați, mai puțin cel din primii
Calculul pensiei se face cu ajutorul „punctului de pensie” şi a „punctajului” fiecărui contribuabil. Se iau in considerare toate salariile.