avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... calcul pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

calcul pensie

Buna ziua,
Întrebarea mea se refera la următoarele: cum este luat in calcul pt stabilirea pensiei salariul brut al unui om, este adevărat ca ceea ce conteaza sunt anii lucrați si încadrarea, iar salariul de pe cartea de munca care contează este cel din ultimii ani lucrați, mai puțin cel din primii?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:40, 18 Februarie 2015
Cum se calculează „punctajul mediu anual”

Pentru a calcula punctajul lunar se împarte venitul din fiecare lună, din prima zi de activitate până în ultima, la venitul mediu brut din anul respectiv. Urmează calculul „punctajului anual”, prin adunarea sumelor fiecare lună şi împărţirea lor la 12, formulă care se repetă pentru fiecare an de muncă.

Toate „punctajele anuale” se adună și se împart la numărul de ani (vechimea) contribuabilului. Astfel rezultă „punctajul mediu anual” al pensionarului, adică numărul de puncte pe care acesta a reușit să îl acumuleze de-a lungul perioadei în care a muncit. Cel mai probabil, rezultă o cifră cu zecimale.

Pentru calculul „punctajului mediu anual” nu se iau în considerare veniturile neimpozabile, cu doar salariul câștigat și sporurile permanente pentru care s-au plătit contribuții de asigurări sociale.

Cum se calculează valoarea pensiei

Valoarea pensiei rezultă din înmulțirea „punctajului mediu anual” cu valoarea „punctului de pensie”. Prin majorarea punctului de pensie se majorează automat și valoarea pensiei.

Valoarea „punctului de pensie” variază în funcție de cea a salariului mediu brut pe economie. Cu cât salariul mediu brut e mai mare, „punctul de pen­sie” crește. Astfel, pensionarii depind procentul de ocupare a forței de muncă, iar dacă scade numărul contribuabililor, scade și valoarea contribuțiilor lu­nare, ceea ce diminuează automat sumele care intră lunar în bugetul de asigurări sociale
[ link extern ] .

... salariul de pe cartea de munca care contează este cel din ultimii ani lucrați, mai puțin cel din primii


Calculul pensiei se face cu ajutorul „punctului de pensie” şi a „punctajului” fiecărui contribuabil. Se iau in considerare toate salariile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime integrala pensie morghit200x morghit200x as dori sa stiu la 39 ani si 10 luni lucrati cate puncte de pensie ma incadrez? (vezi toată discuția)
Calcul punct pensie meseria de croitor elenadintroia elenadintroia Buna ziua as dori sa stiu daca punctul de pensie se calculeaza dupa inscrisurile din carnetul de munca ? Am fost angajata din anul 1982 la o cooperativa ... (vezi toată discuția)
Calcul puncte pensie silster silster Cum se calculeaza punctul de pensie ? (vezi toată discuția)