avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz

Buna ziua ,am si eu o problema si anume : lucrez la o firma privata de osaptamana firma nu mai are incarcare si ca sa nu intre in faliment sau insolventa a gasit o alta firma privata sa colaboreze cu ea . Vrea sa ne transfere la ia dar cum, ne desface contractual si cealalta firma ne face o alta angajare fara sa primim nici un fel de nota de transfer . In aceasta situatie eu mi-am depus cerere de preaviz in care am specificat intreruperea activitatii mele prin preaviz conform contractului de munca specificand cu art. 65 pentru a beneficia de somaj.M-i sa refuzat inregistrarea previzului am avut discutie cu sefa de sectie si directorul le-am explicat problema preavizului iar ei au inceput sa ma abureasca ca doar e vorba de 3-6 luni da nu au spus de nici o nota de transfer.In aceasta situatie azi au inceput cu repercusiuni asupra mea si anume : de dimineata am primit acceptul ca ceea ce lucres este bun din punct de vedere al CTC-ului ca mai tirziu sa nu mai fie bune .Ma adresez dumneavoastra cu rugamintea de a ma sfatui ce am de facut in continuare cum sa procedez cu preavizul sau atunci daca se continua cu repercusiunile asupra mea sa solicit lichidarea la zii iar in cazul ca v-oi solicita lichidarea la zii daca pot beneficia de bonurile de masa pe zilele lucrate in luna respectiva pana la lichidare . Va multumesc pentru timpul acorda si va rog a-mi da un raspuns daca se poate mai repede intrucit nu mai rezist cu repercusiunile asupra mea si doresc sa beneficiez de somaj pana la gasirea unui nou loc de munca lucrez la aceasta firma de peste 6 ani .Cu mult respect si va multumesc.
Cel mai recent răspuns: teodor popic , utilizator 16:04, 20 Februarie 2015
1. Preavizul pentru concediere din motive care nu tin de persoana salariatului nu-l emite angajatul , ci angajatorul.

2. Un angajator nu are nicio obligatie legala de a inceta c.i.m. in baza art.65 C.mun

3. Transferul nu mai exista reglementat in Codul Muncii. Ceea ce a spus angajatorul are acoperire legala - se inceteaza c.i.m. vechi si se va incheia unul nou cu noua societate.

4. Angajatorul este obligat sa va plateasca drepturile salariale si sa va acorde bonurile de aferente pana la data incetarii c.i.m

5. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.
Va multumes si va doresc weekend placut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Codul muncii luci_p2008@yahoo.com luci_p2008@yahoo.com Buna ziua. Intrebarea mea este urmatoarea: In momentul de fara sunt angajata la o firma, pot pleca prin transfer la o alta firma ? Multumesc ... (vezi toată discuția)
La concedierea conf.art.65 alin1 se face mai intai o notificare catre angajat? Dani@ Dani@ Daca firma este in curs de lichidare ce trebuie sa fac pentru a incheia CIM al angajatilor?Notificare cum ca se dizolva firma si apoi decizie de concediere ... (vezi toată discuția)
Concedierea colectiva elenadragoi2008 elenadragoi2008 salut, firma la care lucrez se inchiriaza iar patroni noi ne preiau pe unii dintre noi, iar ceilalti intra in somaj, va rog sa imi spuneti ce drepturi avem, ... (vezi toată discuția)