avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ajutor banesc
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ajutor banesc

Soția tocmai a nășcut. Are grad de handicap grav și doresc să știu dacă statul îi mai oferă vreun ajutor bănesc pentru creșterea copilului pe lângă pensia de handicap.
Ce compartiment din primărie îmi poate oferii mai multe informații? Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: danbuza , utilizator 22:45, 20 Februarie 2015
1. - Informatiile furnizate de dvs. sunt incomplete.
- Era bine sa fi spus daca sotia dvs. lucreaza sau nu sau ce statut are in momentul de fata, daca beneficiaza de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = prenatal si postnatal).

2. Nu exista "pensie de handicap", ori este "indemnizatie de handicap" ori este "pensie de invaliditate" (precizati si acest aspect).

3. - Mama copilului poate beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) a avut venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
- Daca a nascut acum, in februarie, cele 12 luni eligibile sunt mertie 2014 - februarie 2015.
- Spuneti ce statut a avut in fiecare din aceste 12 luni.

4. - Daca dvs., tatal copilului, indepliniti conditiile de mai sus, puteti sa beneficiati de CCC si indemnizatia aferenta.
- Sau puteti solicita direct stimulentul de insertie de 500 lei lunar (fara sa intrati in CCC) pana implineset copilul 2 ani.
- Adica primiti salariu pentru munca depusa iar statul va mai da 500 lei lunar.

5. Fara nici o legatura cu cele de mai sus veti mei beneficia de alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani.

6. Si pentru indemnizatia pentru CCC (sau stimulentul de insertie) si pentru alocatia de stat pentru copii va adresati Primariei (serviciul de asistenta sociala).

Primește indemnizație de handicap,în prezent acesta este statutul actual.
Medicul de familie i-a dat :Certificat de concediu medical de 16 zile pentru luna februarie și a zis că îi mai dă și luna Martie să fie 46 de zile, apoi cu acest certificat să mergem la primăria de domiciliu pentru a primii indemnizația.
1. Ce fel de indemnizație?
Eu am fost student până acum o lună.
2. Ce înseamnă acest concediu și dacă are dreptul legal, din moment ce ea nu a lucrat niciodată?
Copilul e născut de 7 zile are certificat de naștere.
Alocația de stat/200 Ron TIMP DE 2 ANI? INTERESANT !! unde pot afla detalii?
Locuim momentan în Brașov dar într-o lună mergem unde are ea domiciliu stabil.
Ce beneficii bănești pe scurt poate primii soția aflată în aceasta situație . Mulțumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am copil mic, ce ajutoare am dreptul sa solicit? predicelancuta predicelancuta Buna ziua,am o fetita de de 2 luni pentru care primesc decat alocatia de 200 de lei,deoarece nu am putut intra in prenatal din cauza ca nu am avut fix 12 ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie ioanaiulia88 ioanaiulia88 pot benefiea de stimulent de insertie daca nu pot intra in CCC pt ca am lipsa 2 luni la contribuiile statului? am nascut in luna octombrie, anul curent. (vezi toată discuția)
Concediul prenatal dan81 dan81 BUNA SEARA .AM O PENSIE DE HANDICAP GRAD 3 CU 33 LEI PE LUNA .AM SOTIA CARE TREBUIE SA NASCA , .POT BENEFICIA DE CONCEDIU DEMATERNITATE.? AM TOATE ASIGURARILE ... (vezi toată discuția)