avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare teren fara titlu de proprietate detinut din ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare teren fara titlu de proprietate detinut din 1957

doresc sa cumpar o casa care se afla pe un teren de 280 m, din care 80 m sunt detinuti de fara titlu de propietate , din 1957, in zona Rahova.
Cum pot cumpara si terenul care era fara titlu, si de unde aflu daca exista riscul sa pierd acest teren daca cumpar , dreptul de folosinta ??
Propriatarul actual care a facut succesiune dupa tata si a depus acte pentru cadastru abia acum, cu mine a facut un antecontract pentru o suma si pentru toata suprafata.Cea de cadastru mi-a spus ca pentru terenul fara titlu cumpar dreptul de folosinta? Eu voi putea obtine titlu??
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 13:16, 19 Februarie 2015
Solutia pe care o intrevad este ca vechiul proprietar sa uzeze de institutia uzucapiunii pt. a intra in posesia celor 80 de metri patrati pe care-i foloseste netulburat de peste 30 de ani.
Pt. o solutie completa adresati-va, impreuna cu vanzatorul, unui avocat. Acesta, dupa ce va lua la cunostinta de toate actele care au legatura cu imobilul in cauza, va va sfatui in deplina cunostinta.
Merita sa investiti cateva sute de lei cat poate costa o consultantie la un maître !
Dumneavoastra puteti dobandi printr-un act de vanzare-cumparare doar suprafata de teren pentru care exista un titlu de proprietate.

( sunt necesare efectuarea masuratorilor cadastrale si intabularea in Cartea Funciara ).

Suprafata suplimentara de 80 de metri patrati poate fi dobandita de catre posesorul neproprietar, pe calea prescriptiei achizitive.

Ulterior, dupa ce este emisa sentinta civila , definitva, care atesta dobandirea dreptului de proprietate prin prescriptie achizitiva , suprafata suplimentara poate fi instrainata, catre un tert interesat.

Uzucapiunea reprezinta o modalitate originara a dobandirii dreptului de proprietate, singura dovada absoluta a dobandirii dreptului de proprietate.

Uzucapiunea reprezinta, de asemenea, o sanctiune impotriva proprietarului nediligent, care a ramas in pasivitate in ceea ce priveste exercitiul dreptului de proprietate.

Asadar, posesorul neproprietar se poate adresa instantei de judecata, cu o actiune in vederea constatarii dreptului de proprietate.( uzucapiunea de lunga durata presupune exercitarea unei posesii utile, neintrerupte, publice, continue, sub nume de proprietar ).

Nu are importanta daca posesorul a fost de buna sau de crea credinta.

Totodata, nu este necesar ca acesta sa detina un just titlu.

Succes.

Expozeul d-nei av. Stoica este impecabil :thumbup:
Ideea principala este ca puteti obtine asupra celor 80 de metri patrati drept de proprietate deplina in loc sa platiti un bir primariei.
Eu tot raman la sfatul sa va angajati un avocat :yes:
Credeti-ma, aici e vorba de lucruri de finete, ele par, repet, par simple, cand sunt explicate de un profesionist (la d-na avocat ma refer).
Ultima modificare: Joi, 19 Februarie 2015
DlGoe, utilizator
puteti si dvs sa formultati actiune daca preluati dreptrurile litigioase. Desi pare usoara, actiunea in uzucapiune este una dintre cele mai dificile. si eu sunt de parere sa consultati intai un avocat. nu puteti cumpara terenul pana atunci

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept propritate asupra teren in folosinta chiojdean chiojdean buna ziua si multumesc anticipat parintii mei au cumparat o casa in 1972 cu 250 metri teren si li sau atribuit cca 500 metri patrati ca folosinta lipiti de cei ... (vezi toată discuția)
Suprafata de teren mai mare decat in titlu de proprietate-cum sa procedez? neby neby Parintii mei au primit un titlu de proprietate pentru terenul pe care au construit casa in suprafata de 250 metri patrati, atat cat figura pe actul oficial ... (vezi toată discuția)
Teren mai mare, ce fac in cazul asta? tractor tractor Printr-o tranzactie intr-un proces de partaj am dobandit un teren de 1200 mp in titlu. Vreau sa fac cadastru la teren dar la masuratoare a iesit 1380 mp. ... (vezi toată discuția)