avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Suprafata de teren mai mare decat in titlu de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Suprafata de teren mai mare decat in titlu de proprietate-cum sa procedez?

Parintii mei au primit un titlu de proprietate pentru terenul pe care au construit casa in suprafata de 250 metri patrati, atat cat figura pe actul oficial eliberat in 1978. La vremea respectiva atat se putea trece pe actele oficiale. In realitate suprafata este de 360 mp, nu exista litigii cu vecinii si terenul este ingradit de peste 30 de ani. Care este modalitatea de a primi titlul de proprietate pe toata suprafata? Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 25 Noiembrie 2014
neby, utilizator
Cel mai recent răspuns: neby , utilizator 12:37, 26 Noiembrie 2014
Aveti posibilitatea sa formulati o actiune in instanta pentru constatarea dreptului de proprietate prin uzucapiune asupra restului de teren , in contradictoriu cu fostul proprietar sau cu primaria.
Multumesc pentru promptitudine.
Va puteti adresa instantei de judecata, in vederea dobandirii dreptului de proprietate, in ceea ce priveste suprafata suplimentara, necuprinsa in titlul de proprietate.

Asadar, puteti investi instanta de judecata, in vederea constatarii dreptului de proprietate, pe calea prescriptiei achizitive.

Pentru a fi incuviintata actiunea dedusa judecatii, va trebui sa demonstrati faptul posesiei utile, neviciate.( posesia trebuie sa fie continua, publica, neintrerupta, sub nume de proprietar).

Viicile posesiei ( discontinuitate, precaritatea, clandestinitatea ) duc la respingerea actiunii ca fiind nefondata.

Prescriptia achizitiva reprezinta un mod originar de dobandire a dreptului de proprietate.

In cauza, se va dispune efectuarea unei expertize tehnice imobiliare, avand ca obiective stabilirea valorii de circulatie a bunului litigant, precum si identificarea terenului, prin stabilirea vecinatatilor si a suprafetei.

In ceea ce priveste constructie edificata, casa de locuit, este operanta accesiunea imobiliara artificiala.

In probatiune , solicitati audierea martorilor.

Succes.

Multumesc pentru raspunsul clar si detaliat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune ContSters344547 ContSters344547 Buna! Un vecin invoca uzucapiunea de 30 ani pt o fasie teren din spatele casei mele.Eu am proces de granituire cu acesta si revendicarea acelei fasii. ... (vezi toată discuția)
Teren- conditii de dobandire a dr de proprietate prin uzucapiune iancutuila iancutuila va rog sa ma lamuriti si pe mine . in 1990 am cumparat un teren de 0,15 h pe care am construit o casa . avem doar o chitanta de mana si nu avem titlu de ... (vezi toată discuția)
Act de proprietate s.stefan s.stefan Buna seara, Bunica mea are in proprietate o casa cu anexe gospodaresti (grajd, etc) inscrise pe rol la primarie, pe numele ei de aprox. 40 ani. In acea ... (vezi toată discuția)