avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept propritate asupra teren in folosinta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept propritate asupra teren in folosinta

buna ziua si multumesc anticipat parintii mei au cumparat o casa in 1972 cu 250 metri teren si li sau atribuit cca 500 metri patrati ca folosinta lipiti de cei 250 metri. parintii mei au fost membri cap. este posibil sa putem deveni proprietari pe intreaga suprafata ?
Cel mai recent răspuns: chiojdean , utilizator 01:29, 19 Octombrie 2009
Puteti !
Trebuie sa intentati o actiune de uzucapiune .
Uzucapiunea sau prescriptia achizitiva este un mod de dobandire a proprietatii sau a altor drepturi reale cu privire la un lucru, prin posedarea neintrerupta a acestui lucru in tot timpul fixat de lege.

Obtinerea dreptului de proprietate sau al altui drept real asupra bunului posedat prin uzucapiune are un efect retroactiv, uzucapantul fiind considerat proprietar din ziua in care si-a început posesia.
multumesc,romania inedit. revin cu cateva precizari:-terenul il folosim de la data cumpararii suprafetei de 250 metri,cu drept de folosinta dar de acum vreo 8-10 ani un vecin,cu toate ca are studii superioare si ar trebui sa aiba un vocabular adecvat si civilizat,adreseaza mamei mele injurii si spune ca el ar avea un act de vinzare-cumparare de prin 1968 pe o parte din suprafata de 500 metri.nu a intrat niciodata in posesia vreunei suprafete si nici nu ne-a adus la cunostinta vreodata pana acum 8-10 ani acest lucru. e posibil ca primaria sa-i fi atribuit tatalui meu terenul in folosinta daca acest vecin ar fi fost proprietar si credeti ca acesta are vreun drept?
Dvs. faceti actiunea in uzucapiune pe care a mentionat-o colega/ul.
Daca vecinul dvs. are vreun titlu se va vedea in instanta ( in urma solicitarii la cartea funciara - daca si-a intabulat dreptul de proprietate).
Eu cred ca doar vorbele sunt de el, si e modul legal de a-i opune dreptul dvs., dupa ce obtineti hotararea judecatoreasca ce va tine loc de titlu de proprietate.
Inainte de uzucapiune, incercati Ordinul prefectului, conform legii 18/1991. Mergeti la primarie si solicitati intocmirea documentatiei in vederea emiterii Ordinului prefectului pentru tot terenul cu care figurati la data de 01.01.1990 in registrul posesorilor (se afla la primarie). Aduceti un expert care va realiza o schita cadastrala a curtii, atasati acte de stare civila pentru persoana care a fost prinsa ca posesor al imobilului la data de 01.01.1990, o cerere tip (de la primarie), un extras din registrul agricol 1988-1991 (tot de la primarie) si...succes!! Sunt sanse mari sa va rezolvati problema pe cale administrativa, fara a mai ajunge in instanta.
va multumesc la toti si o sa fac primii pasi pe cale administrativa .din unele surse nu total de incredere stiam ca pasii cu primaria si prefectura nu mai sint valabili .din motivul acesta nu am incercat pana acum.raman, totusi cu o nedumerire mare:cum poate vecinul meu sa-si poata permita sa cumpere,dupa cum spune el,o suprafata de teren si sa nu solicite intrarea in posesie imediat ce a cumparat? mutumiri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobindirea proprietatii unui teren prin uzucapiune chiojdean chiojdean buna seara. parintii mei detin o proprietate cu o casa si 250 metri teren cu act de vinzare -cumparare din anul 1972 si cca 500 metri teren in folosinta din ... (vezi toată discuția)
Casa proprietate personala curtea si gradina proprietatea statului gabitzu_l gabitzu_l Socrii mei locuiesc la tara. Au cumparat casa cu legea 112 in 1996 si au achitat-o integral in anul 2000. Prin proces cu primaria comunei le-au fost atribuiti ... (vezi toată discuția)
Ordinul prefectului pt. curte si gradina anipopa anipopa Buna ziua.In anul 1977 parintii mei au cumparat o casa.Conform unei Legi din acea perioada, terenul aferent casei si gradina intrau automat in proprietatea ... (vezi toată discuția)