buna seara. parintii mei detin o proprietate cu o casa si 250 metri teren cu act de vinzare -cumparare din anul 1972 si cca 500 metri teren in folosinta din aceeasi perioada in posesie neintrerupta si netulburata.de ceva timp un vecin ne tot spune ca ar avea un act din 1968 pe o parte din cei 500 metri .l-am intrebat de ce nu a intrat in posesie in momentul si ziua cumpararii,cum ar fi fost logic, dar evita sa-mi raspunda si nu-mi miroase deloc bine .stiu din sfaturile unora dintre dvs.ca as pute sa incerc dobindirea proprietatii prin Ordinul prefectului dar as vrea sa ma informati daca perioada 1974-1990 se puate lua in considerare pentru uzucapiune?am inteles ca daca terenul a fost cu destinatia folosinta aceasta perioada nu se ia in considerare .va multumesc
Uzucapiunea (sau prescripta achizitiva), este modul de dobandire a proprietatii sau a altor drepturi reale asupra unui bun, prin posedarea neintrerupta a bunului, intr-un interval de timp fixat de lege.
Codul Civil roman, in articolele 1846-1847, prevede anumite conditii pentru a putea opera dobandirea proprietatii prin uzucapiune, si anume:
- posesia sa fie continua – posesorul sa o exercite in mod regulat, fara intermintente anormale;
- posesia sa fie neintrerupta;
- posesia sa fie netulburata – sa nu fie fondata sau conservata prin acte de violenta in contra sau din partea adversarului;
- posesia trebuie sa fie publica – posesia nu trebuie exercitata in ascuns de adversarul sau, incat acesta sa nu fie in stare de a putea sa o cunoasca;
- posesia trebuie exercitata sub nume de proprietar.
Din punct de vedere al timpului cat trebuie sa dureze posesia pentru a putea opera uzucapiunea, aceasta poate fi de 30 de ani sau de 10-20 de ani.
Uzucapiunea de 30 de ani se aplica in cazurile in care posesorul nu are un act translativ de proprietate asupra bunului pe care il poseda, dar nici nu este legat prin vreun raport de obligatie fata de adevaratul proprietar, in virtutea caruia ar avea obligatia de restituire.
B-)
In cazul dvs se poate invoca in instanta uzucapiunea de 30 de ani !
Nu inteleg de ce considerati periooada 1974-1990? In prezent nu detineti acel teren in folosinta? Daca da , perioada de folosinta a terenului este 1972-prezent!
multumesc,mihai g. in termeni juridici nu pot sa va explic de ce cred ca perioada 1974-1990 e posibil sa nu fie luata in considerare dar in limbaj simplu se spune ca in 1974 s-au trecut multe terenuri in domeniul public(?)sau cam asa ceva . parintii mei au fost in posesie fizica continua si neintrerupta din 1972 pina in prezent. nedumerirea mea este daca e posibil ca in anul 1974 sau in anii 70 e posibil sa se fi publicat vreo lege care poate fi interpretata de cel care spune ca ar avea act din 1968 ca o piedica in calea sa de a intra in posesia terenului.
Pentru uzucapiunea de 30 de ani nu se cere si buna credinta:D daca sunt indeplinite conditiile enumerate de coleg mai sus, uzucapiunea de 30 de ani intervine ca o sanctiune juridica in favoarea celui care uzucapeaza si impotriva adevaratului proprietar, care se considera ca s-a dezinteresat de bunul sau...decretul 58/1974 (abrogat prin decretul lege 1/1989) nu impiedica uzucapiunea de 30 de ani... Totusi, ca de fiecare data, va recomand sa incercati varianta Ordinului prefectului in conditiile legii 18/1991 (procedura administrativa este mai facila si mai ieftina decat procedura in fata instantei de judecata)
Da ordinul prefectului ar fi mai facila, dar cred ca nu merge, trebuia sa solicitati constituirea dreptului de proprietate in baza legii 18, iar termenul acestuia a expirat. Ce nu am inteles, daca ati cumparat in 1972, inainte de decretele 58 si 59 din 1974, de ce nu a fost trecut in contract si terenul de 500mp? nedumerire dvs la perioada 1974-1989 se datoreaza interferentei cu legile propritatii care s-a clarificat prin RIL www.scj.ro/Decizii%20SU%5CDecizie%20IV%202006.html, . Dar dvs nu ati fost sub incidenta deoarece ati cumparat inainte de decretul 58/1974. Recent am avut un caz asemanator si s-a dat hotarare favorabila in 3 infatisari. Ca sa mearga repede va recomand sa angajati un topograf, preferabil unul care este inregistrat ca expert judiciar sa masoare parcela de 500m, sa atribuie nr cadastral si cu astea mergeti in instanta.