avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cumparare imobil in timpul casatoriei ca bun propriu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cumparare imobil in timpul casatoriei ca bun propriu

Buna ziua,

am aflat recent ca sotul meu a cumparat in 2002 o casa fara stirea mea; in contractul de vanzare-cumparare nu se specifica starea lui civila si cumpararea este "in nume propriu"; este legal asa ceva sau este un delict?
in 2007 a vandut-o, ca unic proprietar ce se afla, tot fara stirea mea;:stunned:; ce pot eu sa fac in aceasta situatie?
depinde ce anume urmariti B-)
Existenta unui contract de vanzare cumparare a unui bun nu conduce la calificarea acestuia ca fiind bun propriu (indiferent ca sotul figureaza ca parte contractanta ).Dati-ne mai multe detalii despre aceasta vanzare...Oricum ,un sot nu poate instraina in mod valabil un bun imobil fara acordul celuilalt sot....intrucat opereaza sanctiunea nulitatii.
( nu mai functioneaza acel mandat tacit reciproc , incident in cazul actelor de folosinta sau administrare , care prezinta o importanta mai mica )
Ultima modificare: Marți, 16 Iunie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
multumesc d-na Stoica pentru interes, pentru mine inseamna mult, intr-un moment in care sunt cam debusolata...
cumpararea, ca si vanzarea ulterioara sunt facute la acelasi notar, ambele ca bun propriu; si intabularea s-a facut ca bun propriu; din cate stiu vanzarea unui bun propriu este legala; ma intrebam daca contractul de cumparare nu antreneaza vre-o forma de raspundere civila delictuala, a cumparatorului sau a notarului, deoarece este omisa starea civila a cumparatorului si imobilul se cumpara ca bun propriu
Din moment ce imobilul a fost intabulat ca bun propriu, notarul nu are nicio culpa.

Sotul dumneavoastra, in schimb, a savarsit infractiunea de fals in declaratii, fiind pasibil de pedeapsa penala.


In cazul contractului de vanzare nu opereaza nulitatea absoluta, ci nulitatea relativa. Va trebui deci ca in termen de trei ani de la data la care ati luat act de existenta contractului (sau de la data inscriierii noului proprietar in CF) sa solicitati instantei anularea actului.

Nici cumparatorul nu poate fi tras la raspundere.

Adresati-va instantei de judecata-judecatoriei in a carei raza teritoriala e situat bunul imobil , in vederea constatarii si pronuntarii sanctiunii nulitatii relative,|(aceasta e cauza de ineficacitate prevazuta in cazul acestui act de dispozitie incheiat de sot ) si e supusa termenului de prescriptie de 3 ani .
Ultima modificare: Marți, 16 Iunie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Divort, cumparare imobil inainte de finalizarea procesului ramona mester ramona mester daca achizitionez un apartament din banii parintilor mei, eu fiind casatorita , acesta intra la partaj la divort? eu vreau sa trec apartamentul strict pe ... (vezi toată discuția)
Vanzarea bunurilor comune dintr-o casatorie intrebatorul_g intrebatorul_g am o cunostinta care vrea sa divorteze. In timpul casatoriei s-au cumparat mai multe bunuri printre care si o masina. De curand sotul a vandut masina, care ... (vezi toată discuția)
Imobil cumparat ca bun proriu in timpul casatoriei stefi_gv stefi_gv in anul 2001 am cumparat cu sotul meu un apartament la pretul de 75 mil. am dat 30 mil avans deoarece ap era ipotecat in decurs de cca 3 ani am folosit ... (vezi toată discuția)