avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 257 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apometru clasa C
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apometru clasa C

Buna

problema mea este legata de un apometru clasa C. In apartamentul meu am doua apometre unul clasa C si unul clasa B . Administratorul de la asociatie la cel de clasa B aduga 10% la consumul inregistrat lunar , iar acum 2 luni am aflat ca si la cel clasaC aduga cei 10%. Dupa cate stiu eu la cel clasa C nu ar trebui adugati cei 10%. Asi dori sa ma lamuriti in aceasta problema si daca exista vreo lege privitor la aceste apometre . Tin sa precizez ca apometrul clasa C il am din anul 2004 si l am montat impreuna cu centrala termica pentru ca asa erau legile atunci asa mi s a impus , si timp de 10 ani mi s a calculat si eu am platit cei 10% ce au fost adaugati la apometrul clasa C. Astept raspunsul d tra. Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: irinoaia , utilizator 23:41, 2 Octombrie 2018
Sigur aveti instalat in apartament apometru clasa C ?
Apometrele generale=de bransament au clasa de precizie C, cu precizie mare, iar apometrele de apartament sunt, de regula, de clasa A sau B, mai accesibile ca pret ,dar de precizie mai mica.
Contorul de clasa A este conceput si garantat de catre constructor pentru a „porni” inregistrarea de la 60 l/ora, cel de clasa B de la 30 l/ora, in timp ce contorul de clasa C, are un debit de pornire la 15 l/ora.
Astfel, orice consum dintr-un apartament care este mai mic de 30 l/ora sau 60 l/ora nu este inregistrat de contorul interior, dar este inregistrat de contorul general;de clasa C,astfel incat este greu de inteles motivul care ar determina administratorul sa va aplice corectia de 10% la toate cele 3 apometre-intre care exista diferenta de clasa metrologica si precizie inregistrare
Contoarele de bransament au, de regula, clasa de precizie C -cea mai înalta) sau B (intermediara)
Dvs comunicati lunar indexul consum individual ?
inca odata spun am montat acest apometru de clasa C odata cu centrala termica in apartament asa mi au cerut atunci de cei cand am facut proiectul , asa erau legile, in anul 2004. Eu vreau sa stiu daca doamna administrator poate sa adauge cei 10%la consum sau nu ,este legal sau nu ??? exista vreo lege in care se spune cate procente se adauga la consumul lunar ??? Si vreau sa spun ca eu transmit iundexul lunar , de exemplu luna aceasta am un consum la apometrul C de 8mc si la cel de clasa B 7mc . administratorul imi calculeaza asa 8mc+7mc +10%=15mc+1,5mc=16,5mc, dupa mine este eronat ca ar trebui sa calculeze in felul urmator 7+10%=7,7+8mc=15,7mc deci e o diferenta de 1,2 mc . Va dati seama ce inseamna asta timp de 10 ani . Asi dori sa stiu cum sa procedez si daca am eu dreptate, ce lege exista pentru asa ceva si din ce an este . Si da stiu ca apometrul clasa C are precizie mai mare deci nu ar trebui sa se adauge cei 10%
Faza ca dvs. in anul 2004 ati fost obligat sa va montati un apometru de clasa C - pentru ca asa erau legile atunci, mi se pare de-a dreptul ciudat... Eu mi-am montat CT in 2001 si legile nu erau asa. De fapt la ce lege va referiti?

CT si orice alt consumator poate functiona f. bine fara apometru - se stie. Ca noi, la nivel de asociatie am hotarat sa montam apometre individuale in tot blocul, este altceva...

Apoi, trebuie sa stiti un lucru foarte important:
- un condominiu (o cladire, un bloc), este alimentata cu apa rece potabila printr-un bransament dotat cu un apometru de clasa C; este posibil ca as. prop. din care faceti parte sa aiba mai multe asemenea bransamente (sa zicem ca fiecare scara de bloc are bransamentul sau), astfel incat factura lunara pe care furnizorul o trimite as. prop. (titulara de contract) va avea o anexa cu toate bransamentele aferente; aceasta anexa are si bransamentul blocului dvs.

Sa zicem ca pe luna februarie 2015, prin bransamentul de la blocul dvs. s-a inregistrat un consum de 250 mc; bun, dupa cum ati explicat dvs. regula de consum individual + 10% ce se aplica fiecarul punct de consum din casa, s-ar putea ca atunci cand faceti suma de consumurile individuale de la toti proprietarii sa constatati ca ati consumat 275 mc, desi contorul de bransament indica ca ati consumai 250 mc - ei, ce face administratorul dvs?

Desigur, situatia poate fi si invers, adica cand faceti suma de consumuri individuale sa constatati ca s-au consumat numai 200 mc - ce faceti in asemenea caz?

Cum observ ca sunteti "foarte nou" pe forum, va recomand sa mai lecturati topicuri asemanatoare si din care o sa intelegeti ca mai toate asociatiile se confrunta cu aceste situatii de neinchideri pe consumul apometrului furnizorului, in general cantitatea de apa rezultata din suma de consumuri individuale este mai mica decat ce inregistreaza contorul general.
In aceasta situatie, fiecare as. prop. si-a facut un regulament propriu prin care se incearca repartizarea catre proprietari a diferentelor:
- proportional cu consumul;
- proportional cu sup. utila a apartamentului;
- proportional cu nr. de persoane;
- combinatii de metode;
Probabil ca la dvs. s-a ales aceasta metoda "proportional cu consumul" la care se adauga 10%. Ei, daca este asa si dvs. aveti un apometru de clasa C (cand l-ati verificat metrologic ultima data?), atunci nu prea este normal sa vi se adauge si la acel apometru tot procentul de 10% - insa, repet, depinde cum este hotarat la nivel de asociatie. Daca toti proprietarii se afla in situatia dvs., atunci este bine...
Poate ne informati ce tip de contor de clasa C aveti, cam care a fost pretul atunci, in 2004 si daca ne puteti descrie un pic despre caracteristici (din prospect - daca il mai aveti).
Cat ati platit pe apometru in 2004? Daca a ti platit 30 lei sigur e de clasa A, daca ati platit peste 400 lei sigur e de o clasa superioara.
Nu este legal cum procedeaza. Apometrele au avizare metrologica. Clasa lor de precizie nu presupune automat ca ele masoara eronat pentru ca atunci producatorul ar putea introduce eroarea in citire . Clasa de precizie semnaleaza doar ca aparatul poate avea o eroare acceptata de x procente.

Alte discuții în legătură

Recuperare bani pentru apa rece inregistrata de contorul stricat alina_valentina alina_valentina Buna seara, In luna Noiembrie 2012 m-am mutat din apartamentul in care locuiam deoarece m-am mutat intr-o casa noua. Pe perioada in care nu am locuit ... (vezi toată discuția)
Pierderi de apa LucianSandu LucianSandu Buna ziua Daca ma puteti lamuri cu o problema... Asociatia de proprietari are pierderi la apa si aceste pierderi se pun la plata pentru fiecare ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! cum procedez dacă suspectez că plătesc mai multă ... giullianna giullianna Bună ziua! Cum procedez dacă suspectez că plătesc mai multă apă decât înregistrează apometrul radio? În evidența asociației de proprietari figurez ... (vezi toată discuția)