avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 467 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas

Ma numesc Lavinia A. am 36 de ani si o fetita de 4 ani si jumatate. Sotul meu a murit in urma cu 4 ani in urma unui accident de munca in timpul serviciului, fostul patron pentru ca nu lucra cu contract a declarat altceva la politie si totul a fost musamalizat. Sotul a lucrat foarte putin cu contract, majoritatea timpului lucrand fara contact. Intrebarea mea este: fetita mea poate primi pensie de urmas???
Cel mai recent răspuns: Alexandru Ardeleanu , Consilier juridic 11:01, 20 Februarie 2015
Daca sotul lucra cu contract de munca la data ivirii decesului se poate acorda pensie de urmas.
Art. 86 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii.
(2) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie ori daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).

Problema in cazul dv. e cum puteti face dovada cauzei decesului. Exista martori la accident ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas Canimaskim Canimaskim Buna seara.Am citit forumul si totusi fiecare caz in parte e divers...L-am pierdut pe tata in 2010 la varsta de 56 de ani cu peste 35 de ani pe cartea de ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor r3lutzu r3lutzu Buna ziua! Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns. Vreau sa stiu daca mama mea poate sa ia pensie de urmas,ea are varsta de 55 ani si sufera de o ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor danuca_dana danuca_dana Buna seara! Socrul meu a murit pe 13 ian 2012 la vârsta de 69 de ani în urma unui accident rutier. Era pensionar, dar și lucra în continuare, ... (vezi toată discuția)