avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Buna seara.Am citit forumul si totusi fiecare caz in parte e divers...L-am pierdut pe tata in 2010 la varsta de 56 de ani cu peste 35 de ani pe cartea de munca,deces survenit in urma unei boli profesionale.La vremea respectiva mama lucra necalificat la un fast food si in urma unui accident de munca a fost scoasa in somaj,avea 50 de ani.De atunci a mai lucrat un sezon(4 luni pe litoralul nostru)si dupa n-a mai reusit sa se angajeze.A tot incercat sa-si ceara dreptul la pensia de urmas,dar mereu i s-a spus ca pana la 61 de ani si 7 luni nu are dreptul la pensie.Mentionez ca mama este nascuta pe 27 noiembrie 1959.Cineva imi spusese ca in cazul vaduvelor care au 4 nasteri(suntem 4 frati) ar avea dreptul la pensia de urmas.In speranta ca-mi veti da un raspuns clar va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:20, 4 Martie 2016
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
...

Art. 86
...

(2) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie ori daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).
...

2. In cazul mamei dvs. varsta standard de pensionare este de 61 de ani si 7 luni (iunie 2021).

3. - Intrebati la Casa de Pensii ce acte sa aduceti ca sa dovediti ca sotul a decedat in urma unei boli profesionale.
- In aceasta situiatie mama poate solicita oricand pensie de urmas.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor r3lutzu r3lutzu Buna ziua! Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns. Vreau sa stiu daca mama mea poate sa ia pensie de urmas,ea are varsta de 55 ani si sufera de o ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas milan12 milan12 Tatal meu a decedat in 2011 din cauza tuberculozei,era pensionat pe caz de boala din anul 2008,mama are 53 de ani, au fost casatoriti 32 de ani.intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas tiberiuborsa tiberiuborsa buna ziua, o doamna care are lucrat 4 ani si 8 luni, sotul decedat de 2 ani si jumatate (pensionar), care este nascuta la data de 25 octombrie 1958, la ce ... (vezi toată discuția)