avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 344 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... conventie civila
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

conventie civila

salutare. vreau sa inchei cu o persoana fizica o conventie civila. intrebarea mea este ce se plateste in acest caz (doar impozitul de 16%)? cine plateste (angajatorul?) cum se declara? merci anticipat.
Cel mai recent răspuns: Instantlife , utilizator 11:47, 17 Iunie 2009
a_k a scris:

grace_r a scris:

De ce nu ar putea fi incheiata o conventie civila cu o persoana fizica?


Am încercat să răspund mai pe larg acestei probleme aici: [ link extern ] /


Vrei sa spui ca asa numitele conventii civile pot fi incheiate doar intre persoane fizice? Sau ca nu pot fi incheiate de loc? Pentru ca urmand argumentul tau rezulta: 1. daca sunt intre SC-uri rezulta ca sunt contracte comerciale. 2. daca sunt intre SC si pers. fizica eludeaza legislatia muncii; Deci unica modalitate prin care o persoana fizica poate presta servicii- chiar singulare- catre un SC este contractul de munca? Intreb de dragul discutiei, n-o lua prea in serios :)
grace_r a scris:

daniela vorovenci a scris:

Directia Juridica din Ministerul de Finante interpreteaza faptul ca o conventie civila se incheie numai cu o persoana autorizata .


Ce se intelege prin peroana autorizata? Doar cu PFA , II ?
De ce nu ar putea fi incheiata o conventie civila cu o persoana fizica?

Pentru a nu ma repeta in mai multe mesaje o sa raspund cat mai explicit.

Pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala sunt publicate precizari cu privire la tratamentul fiscal al conventiilor civile de prestari servicii. Acestea sunt traduse drept veniturile obtinute de o persoana fizica ca urmare a activitatii desfasurate.

Chiar si fara o profesie liberala, poti primi un onorariu daca esti persoana fizica autorizata. In acest caz poti desfasura o activitate repetitiva care sa nu fie considerata aferenta unui contract de munca. La fel ca in cazul profesiilor liberale, se intocmeste contract si se elibereaza factura.


Cheltuielile cu personalul sunt eligibile sub forma de salarii si asimilate acestora (prime, stimulente, bonusuri) si onorarii. Conform prevederilor Codului Fiscal, sunt considerate venituri din salarii, toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca.

Potrivit aceluiasi Cod Fiscal, onorariul reprezinta plata unei munci prestate in afara unui raport juridic de munca (precum contract civil de prestari servicii incheiat in temeiul prevederilor din Codul civil). Conform legislatiei relevante in vigoare, persoanele care exercită exclusiv profesiuni liberale nu primesc salariu drept contravaloare a muncii prestate, ci o plata (onorariu). Pe cale de consecinta, onorariile nu pot fi considerate cheltuieli cu salariile.

In concluzie, conventiile civile de prestari servicii sunt o modalitate de implicare a expertilor in proiecte. Este adevarat, nu sub forma de salariu, ci de onorariu.


Interpretarea data de Ministerul de Finante nu are continut de act normativ... atata timp cat Codul civil nu reglementeaza modul de incheiere al acestor conventii civile referitor la partile contractuale se poate interpreta ca ele se pot incheia si cu persoane fizice neautorizate
Si daca se pot incheia cu persoanele fizice neautorizate ,nu intra sub incidenta interzicerii din Codul muncii?
Care este prevederea din Codul Muncii care interzice acest lucru?

Alte discuții în legătură

Cum este mai rentabil: cim sau conventie civila? alexandradian_a@yahoo.com alexandradian_a@yahoo.com Buna ziua, Vreau sa angajez traducatori cu carte de munca si vreau ca suma sa varieze de la o luna la alta, care sunt impozitele (toate cheltuielile) pe care ... (vezi toată discuția)
Persoane fizice neautorizate ion g ion g poate sa-mi spuna cineva ,va rog,daca o societate poate colabora cu o persoana fizica neautorizata in baza unei conventii civile de prestari servicii? ... (vezi toată discuția)
Contract prestari servicii sau conventie civila intre un srl si o persoana fizica crysenc21 crysenc21 Buna ziua, Am si eu o nelamurire si va rog mult sa ma ajutati. Am un SRL si doresc sa angajez o persoana pentru executarea anumite lucrari de instalatii. ... (vezi toată discuția)