Complet: Apel civil 6
Tip solutie: Nefondat
Solutia pe scurt: Respinge apelul ca nefondat. În temeiul dispoziţiilor art. 274 Cod procedură civilă obligă apelantul la plata în favoarea intimatei a sumei de 4000 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată - onorariul apărătorului ales. Definitivă. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi, 26.01.2015.
Document: Hotarâre 99/2015 26.01.2015
Buna ziua, as dori sa va adresez cateva intrebari pe aceasta solutie avand in vedere ca dosarul de fond a fost inregistrat in 11/2012, castigat de catre parata cu obligarea platii unei sulte catre reclamant/apelant, dar cu drept de apel. S-a inregistrat apelul in 8/2014 si s-a dat solutia de mai sus. Tin sa spun ca s-a primit comunicarea in 2.02.2015, iar in data de 17.02.2015 au cazut de comun acord sa se renunte la recurs prin declaratie pe proprie raspundere depusa la tribunal si inregistrata.
Intrebari:
1. De ce a facut declaratie si parata/intimata, desi solutia era in favoarea ei?
2. Solutia trebuie sa fie si irevocabila tinand cont ca dosarul este inregistrat in 2012 sau se tine cont de apelul depus in 2014?
3. Mai poate intenta reclamantul/apelant vreo cale de atac daca a renuntat la recurs prin acea declaratie?
4. A fost instiintat reclamantul/apelantul prin executor judecatoresc sa i se comunice paratei un cont bancar in care sa se poata vira sulta. In ce terment se poate vira acea sulta fara sa o execute silit pe parata/intimata?
5. Care sunt pasii sugerati de dumneavoastra pentru a se rezolva cat mai repede fara a mai fi deranjata parata vreodata de reclamant/apelant (fiind o persoana agasanta, care nu accepta usor o infrangere)?
6. Solutia trebuie sa fie si irevocabila sau doar definitiva?
Va multumesc frumos pentru amiabilitate si rabdare.
In legatura cu intrebarile dvs:
1. Asa e procedura. Doar pt ca dvs considerati ca solutia era in favoarea uneia dintre parti nu inseamna ca acea parte nu poate face recurs. Renuntarea la un drept trebuie sa fie expresa.
2. Hotararea a devenit irevocabila in momentul in care partile au renuntat la dreptul de a depune recurs. (art. Art. 377 vechiul Cod de procedura penala
(1)Sunt hotărâri definitive:
1.hotărârile date în primă instanţă, potrivit legii, fără drept de apel;
2.hotărârile date în primă instanţă care nu au fost atacate cu apel sau, chiar atacate cu apel, dacă judecata acestuia s-a perimat ori cererea de apel a fost respinsă sau anulată;
3.hotărârile date în apel;
4.orice alte hotărâri care, potrivit legii, nu mai pot fi atacate cu apel;
(2)Sunt hotărâri irevocabile:
1.hotărârile date în primă instanţă, fără drept de apel, nerecurate;
2.hotărârile date în primă instanţă, care nu au fost atacate cu apel;
3.hotărârile date în apel, nerecurate;
4.hotărârile date în recurs chiar dacă prin acestea s-a soluţionat fondul pricinii;
5.orice alte hotărâri care, potrivit legii, nu mai pot fi atacate cu recurs.)
3. Da, cai extraordinare de apel.
4. In termenul stabilit de instanta. In lipsa unui astfel de termen, cel ce a cazut in pretentii trebuie sa isi execute obligatia cat mai repede cu putinta.
5. Achitarea datoriei.
6. Vedeti art 377 de mai sus.
Inca o neliniste ma apasa. Pentru plata sultei am procedat in felul urmator: am fost la banca am completat un ordin de plata cu suma reprezentand sulta si care pleaca din contul debitorului in contul creditorului, dovada sultei fiind ordinul de plata.
Este suficienta aceasta dovada sau trebuia sa dea si o declaratie la notar precum ca a incasat sulta?
Si daca e suficienta aceasta dovada, imi poate folosi si la intabulare? Intreb deoarece am citit pe un forum ca la intabulare ordinul acesta de plata nu este suficient si nu se poate radia sulta din cartea funciara decat daca da creditorul o declaratie autentica ca si-a primit sulta parte.
Mentionez ca inca nu am scos definitiva de la judecatorie, decat o copie legalizata a ultimei decizii (apel) cu parafa tribunalului in care scrie "prez copie fiind conforma cu originalul aflat in dosarul acestui tribunal nr."" Se certifica de noi exacticitatea ei cu mentiunea ca este definitiva prin renuntare la calea de atac".
Astept cu nerabdare un raspuns din partea dumneavoastra. Multumesc!