avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prima Casa pe numele parintilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prima Casa pe numele parintilor

Buna ziua,
Cu o scurta intrebare va deranjez, sper ca am postat in sectiunea corecta.

Pe scurt acum; Eu, impreuna cu prietena mea, amandoi studenti din provincie, necasatoriti, dorim sa nu mai platim chirie in Bucuresti si ne-am hotarat sa achizitionam impreuna un apartament. Cum suntem studenti, niciunul dintre noi nu detine un contract de munca. Singura posibilitate ar fi ca mama mea sa acceseze un credit Prima Casa, iar printr-un act notarial, in care prietena mea se angajeaza sa plateasca jumatate din suma pe o perioada de 25 de ani, aceasta sa devina si proprietar pe jumatate din imobil, alaturi de mama mea. Este posibil acest lucru si ce riscuri ar presupune? Excluzand in prima faza o posibila cearta intre mine si prietena mea.

Va multumesc.
Dacă mama îndeplinește condițiile pt a accesa programul, o poate face.
Prietena însă, nu devine proprietar prin simpla declarație ca plătește ratele.
Dacă nu plătește ratele la banca, mama e cea executata silit, pierde casa și apoi plătește diferența cu bunurile și veniturile ei.
Nu se pune problema sa devina proprietara in acte, ci doar sa aiba o garantie la mana. Ma gandesc ca o declaratie cum ca se angajeaza sa plateasca jumatate din imobil ar trebui sa rezolve problma, cu mentiunea explicita ca la finalul celor 25 de ani, cota parte din imobil sa i se cuvina. Nu cred ca sunt un prim caz in acest demers. Cu siguranta notarii au mai rezolvat astfel de probleme intalnite la cei necasatoriti.
Mergeti si intrebati la un notariat. Stiu ca un contract prima casa este destul de strict, si sigur nu va permite un astfel de artificiu.
Poate un contract de vanzare-cumparare intre prietena si mama pe 50% din apartament, dar nu stiu cand poate sa devina efectiv deoarece imobilele prima casa nu pot fi instrainate decat dupa 5 ani; si cred ca nu se poate nici atunci, banca creditoare si statul au ipoteca.
Prietena de unde plateste daca n-are venit?
Ultima modificare: Marți, 11 August 2015
DinuX, utilizator
Puteti face intre voi, o intelegere nescrisa. Voi platiti ratele si, dupa ce terminati de achitat, parintii fetei sa treaca (prin vanzare sau donatie) apartamentul catre voi.

Banca nu va accepta niciodata un debitor fara venituri legale. Poate ca voi castigati bani, dar nu aveti cum sa demonstrati in fata bancii ca aveti acei bani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de proprietate prima casa mell.abcd mell.abcd Buna ziua, Prietenul meu a obtinut un credit prin programul Prima Casa pentru achizitionarea unui imobil. Banca nu a fost de acord sa fim amandoi ... (vezi toată discuția)
Impartire apartament cumparat in timpul concubinajului Rotaru_Iulia Rotaru_Iulia Buna ziua Am achizitionat un apartament prin programul prima casa, contractand credit pentru 70% din valoare, restul fiind suportata de mama mea (fara a ... (vezi toată discuția)
Achizitionare locuinte - tineri necasatoriti bianca.blendea bianca.blendea Eu si prietenul meu dorim sa ne achizitionam o locuinta (nu suntem casatoriti). Dorim ca amandoi sa fim proprietarii locuintei in acte si avansul sa-l dam ... (vezi toată discuția)