Buna ziua!
Deranjez in privinta unei situatii prin care trece o ruda.
Sora mea a divortat acum 2 ani. La divort nu s-a solicitat partajul de catre niciuna din parti.
Anterior divortulului, impreuna cu sotul au facut un imprumut la banca pt nevoi personale, acesta din urma avand calitatea de imprumutat si sora mea calitatea de comprumutat.
Acum o luna, fostul sot s-a dus la banca si a recomandat acesteia sa treca recuperarea debitului ca fiind principala obligatie a fostei sotii deoarece el nu mai are niciun venit.
In aceasta situatie solutia ideala ar fi partajul.
Se mai poate asa ceva dupa pronuntarea divortului? Ce efecte poate avea partajul: asupra ratelor ce au ramas de plata sau si asupra ratelor platite de la pronuntarea divortului si pana in prezent? In cazul neplatii ratelor scadente va fi executata silit doar sora mea sau si fostul sot al acesteia?
Nu stiu daca am scris acest mesaj la rubrica corecta insa va multumesc in speranta unui raspuns.
Partajul se poate face si dupa pronuntarea divortului, oricare dintre fostii soti purind promova o asemenea actiune. In masa bunurilor comune partajabile ( deci dobindite in timpul casatoriei) pot fi aduse si creantele sau debitele sotilor, care se vor imparti in aceeasi cota ( de regula 50%, daca nu se face dovda unei contributii mai mari a unuia dintre soti).
Dacă soţul încearcă să scape de obligaţia de plată este in favoarea sotiei sa se adreseze instantei cu o cerere de partaj bunuri comune si cu privire la acest credit si sa dovedeasca in ce masura au folosit fiecare parti din acel credit.
Partajul este imprescriptibil, adica poate fi formulata cerere de partaj oricand dupa divort. In functie de contributia fiecarui sot la dobandirea bunurilor comune cat si a creditelor bancare in cazul de fata , totul se va imparti intre cei 2 soti in mod egal sau nu.
Trebuie sa solicitati partajul. Banca nu va accepta ceea ce doreste sotul, fara o hoatrare judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care sa se satbileasca cota parte ce revine fiecaruia atat din pnctul de vedere al bunurilor comune cat si al creditelor realizate impreuna.
Calitatea de coplatitor nu are legatura cu calitatea dvs. de sotie la acordarea creditului. Faceti partajul, dar nu puteti obliga banca sa va imparta creditul in doua. Sentinta transeaza doar situatia dintre dvs. si sot. Dvs. in continuare puteti fi executata silit pentru intreaga datorie; avand partajul facut, va veti putea indrepta impotriva sotului pentru partea din datorie care i s-a atribuit prin sentinta de partaj.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Poprire
soaresiluna
Buna ziua. Impreuna cu fostul sot am luat in timpul casatoriei 4 credite , el debitor si eu codebitor, apoi a intervenit divortul iar el a ramas in ... (vezi toată discuția)
Divort
kradu1
Buna ziua.
Am divortat de sotia mea in decembrie 2013 dupa 2,5 ani de casnicie. La divort sotia mea nu a cerut nimic de la mine ( material ), decat sa ... (vezi toată discuția)