avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajat cu grad de handicap accentuat permanent
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajat cu grad de handicap accentuat permanent

Buna ziua,
As dori sa stiu daca o persoana cu cod handicap 2 grad de handicap accentuat permanent poate fi angajata cu norma intreaga, in conditii normale de munca si care sunt obligatiile angajatorului.

Multumesc


Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:06, 29 Decembrie 2018
~ Conținut șters la cerere ~
Pe langa cele aratate mai sus de catre colega uranopos, puteti solicita recomandarile unui medic specialist, mai exeact comisiei de evaluare medicala, pentru ca mai apoi sa luati o decizie.
buna ziua,
as dori sa stiu daca un angajat care prezinta un certificat de incadrare in grad de handcap, cod handicap 2 (deficienta functionala accentuata), cod boala E10 (diabet), beneficiaza de ceva inlesniri la calculul salariului, mai precis scutire de la plata impozitului pe salar, a contributiei de asigurari sociale de sanatate...

multumesc,
simona
Beneficiaza de scutire de impozitcf codului fiscal:

Codul fiscal:
k1) veniturile din salarii realizate de catre persoanele fizice cu handicap grav si accentuat, încadrate cu contract individual de munca;

Norme metodologice:
871. Nu sunt venituri impozabile veniturile din salarii realizate de persoanele fizice cu handicap grav si accentuat, încadrate cu contract individual de munca, încasate începând cu data de 1 mai 2005. Veniturile de natura celor de mai sus, aferente perioadei de pâna la 1 mai 2005, sunt impozabile potrivit legii.
Imi cer scuze ca nu postez in sectiunea corecta, dar sincer nici eu nu stiu care ar fi sectiunea corecta, tinand cont ca sunt mai multe intrebari din diferite domenii.

Dupa ce am citit si m-am pierdut in multitudinea de Legi, HG-uri, Ordine etc ... nu am reusit sa gasesc nici un raspuns care s ama lamureasca. Personal am diabet de tip 1 insulinodependent dezechilibrat, care necesita tratament cu insulina zilnic (fac 3 injectii zilnice) de la varsta de 16 ani, in prezent am 31, dar inca fara complicatii deosebita, multumesc lui Dumnezeu. Lucrez ca administrator de retea, deci nu am un loc de munca care sa implice o activitate fizica excesiva care sa-mi impiedice desfasurarea ei in mod normal, avand anumite probleme cu efortul. La ultima internare, de acum 2 saptamani, doctorita mi-a spus ca as beneficia de un ajutor de la stat, in suma de vre-o 200 de RON deoarece m-as incadra la gradul de handicap "accentuat", vechiul grad 2 deoarece sunt bolnav de diabet de cand eram minor, acest grad de handicap, dandu-se acestor persoane, restul primind gradul 3.
Intrebarile mele sunt:
1. Este adevarat asa ceva ?
2. Tinand cont ca e o boala cronica (deci nevindecabila) si faptul ca nu doresc pensie pe caz de boala, pentru a obtine acest certificat, care imi da anumite avantaje, trebuie sa ma prezint periodic la acea comisie care acorda acest grad de handicap ? Este permanent gradul ?
3. Tinand cont de raspunsul de mai sus, in cazul in care as obtine acest certificat pentru handicap accentuat, legea se aplica retroactiv? Eu sunt bolnav de 15 ani, certificatul de handicap, sa spunem ca il obtin in 2010, ce se intampla cu impozitul pe salar din perioada 1 mai 2005 pana cand am obtinut certificatul de handicap ?

Multumesc frumos pentru raspunsuri si scuzati-ma inca odata pentru faptul ca nu am postat in sectiunea corecta.
Ultima modificare: Luni, 14 Decembrie 2009
dragos_bdi, utilizator

Alte discuții în legătură

Scutiri taxe și impozite locale Bobocgabriel2018@yah Bobocgabriel2018@yah Este scutita o persoana încadrată in grad 1 de invaliditate de taxe și impozite locale (vezi toată discuția)
Contributia la sistemul public de sanatate si incadrarea in grad de handicap robert19841209 robert19841209 Buna ziua am Diabet zaharat Tip 1 cu 4 insuline pe zii 15 Novorapid dimineata, 20 NR la amiaza si 17 NR la cina si 40 de Lantus inainte de culcare.Diabetul il ... (vezi toată discuția)
Drepturi persoana cu handicap Atee Atee Buna ziua! Am un copil cu handicap grav, surdo-mutism si handicap psihic , si am inteles ca din acest an s-a adoptat legislativ o prevedere prin care se ... (vezi toată discuția)