avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 891 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Exceptia timbrarii insuficiente
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Exceptia timbrarii insuficiente

Buna ziua,

As vrea sa va rog sa-mi spuneti care este practica judiciara in urmatoarea situatie:
intr-un proces civil (judecat pe vechiul cod) aflat in al V-lea ciclu procesual (al doilea recurs), partea care are o pretentie de valoare mare (circa 500.000 lei) plateste taxa de timbru conform calculului de la ICCJ - 4 lei + 0.15 timbru judiciar. Cu toate acestea, partea cunoaste foarte bine nivelul taxei de timbru pentru suma solicitata. Se poate admite in acest caz exceptia timbrarii insuficiente? Ce anume prevaleaza: calculul facut de ICCJ sau faptul ca partea a avut cunostiinta de valoarea taxei pe care urma s-o plateasca.

Va multumesc foarte mult pentru raspunsurile dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: BMV , utilizator 12:39, 23 Februarie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
Va multumesc pentru mesaj.
Mie personal nu mi se pare in regula faptul ca functioneaza asa. Cu atat mai mult cu cat, anterior, la judecata pe fond, aceeasi parte a achitat circa 9000 lei, iar conform art. 11 din legea 146/1997 ar fi trebuit achitata o taxa de timbru in cuantum de 50% fata de ceea ce s-a achitat la fond. In plus, au mai exista urmatoarele cicluri procesuale: apel, recurs, rejudecare apel. Adica, s-ar putea considera faptul ca partea, cu rea credinta, nu a achitat taxa in mod corect. Din punctul meu de vedere (adica dupa logica omului obisnuit:-)), faptul ca ICCJ a calculat gresit taxa de timbru, nu ar trebui sa atraga dupa sine exonerarea partii de la plata taxei in cuantumul corect.
Vom vedea cum va solutiona instanta.
Multumesc inca o data.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Interpretare solutie proces decs decs Buna ziua, Va rog sa imi spuneti care ar fi interpretarea urmatoarei solutii data intr-un proces pe Comercial, avand drept obiect de dosar ... (vezi toată discuția)
Ce este darea in debit cezarad cezarad Buna. Ma confrunt cu o problema. Am introdus la Tribunal o Actiune in constatare, pe care am timbrat-o cu 39 lei (conform vechii legi a Taxelor de timbru). ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru iustinian13 iustinian13 pana cand se poate plati taxa de timbru? Intr-un dosar reclamanta cere despagubiri de 10.000lei, plateste o taxa de timbru de 300 lei, si spune ca va mai ... (vezi toată discuția)