As vrea sa va rog sa-mi spuneti care este practica judiciara in urmatoarea situatie:
intr-un proces civil (judecat pe vechiul cod) aflat in al V-lea ciclu procesual (al doilea recurs), partea care are o pretentie de valoare mare (circa 500.000 lei) plateste taxa de timbru conform calculului de la ICCJ - 4 lei + 0.15 timbru judiciar. Cu toate acestea, partea cunoaste foarte bine nivelul taxei de timbru pentru suma solicitata. Se poate admite in acest caz exceptia timbrarii insuficiente? Ce anume prevaleaza: calculul facut de ICCJ sau faptul ca partea a avut cunostiinta de valoarea taxei pe care urma s-o plateasca.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsurile dumneavoastra.
Va multumesc pentru mesaj.
Mie personal nu mi se pare in regula faptul ca functioneaza asa. Cu atat mai mult cu cat, anterior, la judecata pe fond, aceeasi parte a achitat circa 9000 lei, iar conform art. 11 din legea 146/1997 ar fi trebuit achitata o taxa de timbru in cuantum de 50% fata de ceea ce s-a achitat la fond. In plus, au mai exista urmatoarele cicluri procesuale: apel, recurs, rejudecare apel. Adica, s-ar putea considera faptul ca partea, cu rea credinta, nu a achitat taxa in mod corect. Din punctul meu de vedere (adica dupa logica omului obisnuit:-)), faptul ca ICCJ a calculat gresit taxa de timbru, nu ar trebui sa atraga dupa sine exonerarea partii de la plata taxei in cuantumul corect.
Vom vedea cum va solutiona instanta.
Multumesc inca o data.