avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Platesc taxa la un autoturism cumparat de nou in 2009?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Platesc taxa la un autoturism cumparat de nou in 2009?

Buna ziua,

Problema sta in felul urmator: in 2009 am cumparat un autoturism nou, din tara (reprezentanta), Euro IV, care atunci era scutit de taxa.

Daca astazi doresc sa o vand, noul proprietar trebuie sa achite aceasta taxa?

Am citit diverse experiente cum ca au reusit sa dovedeasca faptul ca erau scutiti, si nu au platit nici acum.

Si, in plus:
- cum se face dovada la inmatriculare ca masina mea a fost scutita si nu trebuie platita nici o taxa?
- cum dovedesc celor de la inmatriculari (SRPCIV/DRPCIV) faptul ca nu este nevoie de o adeverinta ANAF pentru plata taxei, masina fiind scutita?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Dan Cozma , Consilier juridic 20:48, 27 Februarie 2015
victorte a scris:

Ma puteti ajuta cu o interpretare?

[ link extern ]

ARTICOL UNIC ORDONANTA DE URGENTA nr. 117/2009 din 29 decembrie 2009 pentru aplicarea unor masuri privind taxa pe poluare pentru autovehicule
(1) Autovehiculele M1 cu norma de poluare Euro 4, a caror capacitate cilindrica nu depaseste 2.000 cmc, precum si autovehiculele N1 cu norma de poluare Euro 4, inmatriculate pentru prima data intr-un stat membru al Uniunii Europene in perioada 15 decembrie 2008-31 decembrie 2009 inclusiv, beneficiaza de exceptarea de la plata taxei pe poluare pentru autovehicule, potrivit art. III alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 218/2008 privind modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, in conditiile in care acestea se inmatriculeaza pentru prima data in Romania in termen de 45 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
(2) Termenul prevazut la alin. (1) este termen de decadere.
Publicata in M.O in 30 .12.2009, intra in vigoare dupa 3 zile .
Asadar autovehiculele mentionate in text, daca au fost inmatriculate pentru prima data intr-un stat membru U.E.in perioada 15.12.2008-31.12.2009, au beneficiat de scutire de la plata taxei de poluare, daca cumparatorul unei astfel de masini a dorit ulterior sa o inmatriculeze in Romania,pentru prima data .
Acestea erau scutite de taxa doar daca inmatricularea lor se efectua in termen de 45 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inmatriculare autoturism calincimpean calincimpean Buna ziua, am cumparat un autoturism ,,mercedes c 220\\" in decembrie 2012 si am sentinta definitiva pentru inmatriculare fara taxa. Astazi m-am prezentat la ... (vezi toată discuția)
Completare cerere de restituire taxa auto elina20099 elina20099 Buna ziua. Conform certificat de mostenitor , am mostenit un autoturism ,in urma decesului tatalui meu. Am gasit cerere model, catre Administratia Finantelor ... (vezi toată discuția)
Timbru de mediu Robert.G. Robert.G. Am cumparat o masina în 2015 și am plătit timbrul de mediu.Fostul proprietar plătise și el o taxă de poluare sau de prima inmatriculare pe care a ... (vezi toată discuția)