avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... declaratie de renuntare la succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

declaratie de renuntare la succesiune

Buna ziua la toata lumea!
Si va rog sa ma iertati ca va tormentez cu atatea intrebari, dar nu stiu ce se intampla in viata mea ca ma napadesc necazurile din toate partile... acum a mai aparut ceva, v-am mai scris despre acest lucru dar au aparut noutati:
Reiau:
Mama are un frate si o sora. In 1968 a murit bunicul lor dinspre tata iar in 1974 bunica. In 1968, cand s-a facut succesiunea dupa bunic, au renuntat la succesiune fiul(tatal mamei mele) si odata cu el fratele si sora mamei, ca nepoti de fiu, ramanind mostenitoare mama si bunica ei(ca sotie supravietuitoare). In 1974 cand moare bunica, din nou renunta toti si ramane mama cu cota de 1/1. Acum suntem in proces, mama ca parata, sora ei nerecunoscand ca a dat aceste declaratii de renuntare si invinuind-o pe mama de acte false. Am incercat sa gasim aceste declaratii de renuntare la succesiune, care au fost preluate de Camera Notarilor si ni se dau explicatii pe care sincera sa fiu, nu le pot inghiti. Ca nu mai exista aceste declaratii, ca au fost date la topit...Intrebarea mea este: Credeti ca este posibil sa nu mai existe? Am intrebat un notar din orasul meu si mi-a spus ca nu este posibil sa nu existe. si totusi suntem in Romani aunde totul este posibil... Ce ma sfatuiti?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: narcisa07 , utilizator 09:04, 17 Iunie 2009

Povestea e un pic mai complicata:
Bunicul meu a fost adoptat in 1929.
In 1968 moare tatal adoptiv, se face succesiunea,mostenitorii fiind: sotia supravietuitoare, bunicul meu(fiu adoptiv) si cei trei copii ai bunicului meu: 2 fete dintre care una este mama mea si un baiat. Bunicul si doi copii renunta la succesiune prin decl. inreg. la Notariat, ramanand ca mostenitori mama mea(nepoata de fiu) si sotia supravietuitoare. Bunurile ramase sunt o casa veche si o bucata de teren (aprox.2000 mp).
In 1974 moare si sotia supravietuitoare, se face succesiunea, din nou renunta bunicul si cei doi copii, astfel mama ramane unic mostenitor cu cota 1/1. Din 1974 si pana in prezent impozitul pe teren a fost platit de mama (are rol deschis la Primarie pe numele ei) si noi am stapanit terenul (casa intre timp a fost demolata), neopunandu-se nimeni.
In 1987 a murit bunicul(tatal mamei),s-a facut succesiunea pe bunurile lui, cei 3 copii(mama mea, sora ei si fratele lor) au renuntat,ramanand bunica(mama lor) ca sotie supravietuitoare cu toate bunurile; mentionez ca este vorba de bunurile celor doi soti, pamant cumparat in timpul vietii sau mostenit de la parinti(parintii naturali ai bunicului meu), nefacindu-se niciodata referinta la acea bucata de teren ramasa de la parintii adoptivi ai bunicului si pentru care mama are certificat de mostenitor.
In 2001 a murit si bunica(mama celor 3), cei 3 copii n-au facut succesiunea pana astazi. Acum au decis sa o faca, dar acum apare problema:
Cei 2 frati ai mamei(de fapt doar sora mamei si fiica fratelui - pt. ca el a murit anul trecut) sustin ca mama nu mai are dreptul la a 3-a parte din masa succesorala ramasa de la parinti, pentru ca ea are deja partea ei (cea primita la moartea parintilor adoptivi ai tatalui lor). Matusa mea sustine ca nu-si aduce aminte ca ea si fratele ei sa fi dat acele decl.de renuntare la succesiune si ca mama mea ar fi facut falsuri in acte, ceea ce nu este deloc adevarat.Mama este chemata ca parata intr-un proces de partaj judiciar, in masa succesorala ramasa dupa bunica mea(mama ei) fiind introdus si acest teren de 2000 mp pt. care exista cele 2 certificate de mostenitor pe numele mamei.
Acest teren este introdus in masa succesorala pe baza unui act de V-C facut in 1930, intr-adevar original, cu stampila Judecatoriei din acea vreme, prin care tatal adoptiv al bunicului meu ii vinde acestuia toate bunurile, se mentioneaza si pretul pe care bunicui il plateste,urmand ca bunicul sa intre in stapanirea lor la moartea celor doi(a tatalui adoptiv si a sotiei lui). De acest act mama mea nu a stiut nimic pana astazi, in plus bunicul nu s-a inregistrat niciodata la Primarie cu aceasta suprafata de teren, a fost inregistrat tatal lui adoptiv si de cand a ramas mama unic mostenitor s-a inregistrat ea (adica din 1974). Eu zic bine, bine, in 1968 exista acel contract (cand bunicul si cei 2 copii ai lui au renuntat la mostenire) dar daca bunicul a renuntat inseamna ca n-a vrut sa tina cont de acel act,nu? In plus atata timp cat au trait atat bunicul cat si bunica nimeni n-a scos la iveala acel act de v-c (asa se puteau intreba, ne puteam lamuri) acum va intreb ce sanse are mama mea? Exista vreun termen de prescriere?
Au fost deja 3 infatisari, eu am mers la Camera Notarilor si mi s-a dat un raspuns evaziv, ca exista certificatele de mostenitor(pe acelea le avem si noi) dar ca declaratiile de renuntare unde apare semnatura respectivilor nu se mai pastreaza, s-au dat la distrus.... dar exista un registru unde se inregistreaza aceste declaratii, o copie dupa foaia din Registru pot avea, nu? In caz ca vreau sa vad dosarul de succesiune, mi-l pot arata? E posibil sa se "sustraga" aceste declaratii? In plus de la Camera Notarilor se feresc sa-mi dea un raspuns scris, oare de ce?
Mama e hotarata sa renunte, se gandeste la acel act de v-c din 1930, dar vrea sa demonstreze ca nu a facut niciun fals (asa cum o invinovateste sora ei), numai cu acele declaratii pe care se vede semnatura lor putem demonstra, dar cum sa facem daca nu le gasim?
Va multumesc pentru atentia acordata, o zi buna tuturor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune cu probleme narcisa07 narcisa07 Un caz mai complicat: Bunicul meu a fost adoptat. In 1930, tatal lui adoptiv ii vinde casa si gradina (nu se specifica de ce suprafata este vorba) si se face ... (vezi toată discuția)
Buna ziua.daca suntem doi frați și ambi renunțăm la moștenirea ... A.ioan A.ioan Buna ziua.Daca suntem doi frați și ambi renunțăm la moștenirea tatălui, mama rămâne singura mostenitoare? Sau la moștenire mai vin alți ... (vezi toată discuția)
Calitate de mostenitor? Gabi Cristian Gabi Cristian Avem urmatoarea situatie: Matusa mea are 2 verisori din partea mamei, si ea este singura mostenitoare. Unul din verisori a decedat in 1974, mama acestuia ... (vezi toată discuția)