Buna ziua, va urmaresc de ceva vreme si am citit si cateva topicuri, dar n-am reusit sa imi fac o parere clara despre problema care ma intereseaza. Asa ca postez direct, in speranta ca ma puteti ajuta. Sunt PFA din septembrie anul trecut, dar in afara de impozitul pe venit si tva n-am platit nimic altceva inca. Nici asigurari de sanatate, nici contributiile la casa de pensii (nu pentru ca nu vreau, pur si simplu nu m-am ocupat pana acum). Trebuie sa le platesc pentru a beneficia de indemnizatie de crestere a copilului? Am auzit pareri diferite, sper sa ma luminati.
Va multumesc frumos,
Madalina
1. Carnetul de munca se depune la casa de pensii unde aveti domiciliul, copie dupa: carte de identitate; certificat de inregistare eliberat de la Registrul Comertului si certificat constatator, plus declaratie de asigurari sociale in doua exemplare unde mentionati suma pentru care doriti sa platiti CAS.
2. In baza deciziei de plati anticipate trebuie sa incheiati contract cu casa de asigurari de sanatate si declaratia pentru anul 2008 si 2009 si platiti contributia individuala de CASS.
3. Tot la casa de asigurari de sanatate platiti separat pentru concedii medicale, cei 0.85% pentru o suma pe care o stabiliti dvs sau din deciziile de plati anticipate.
4. Nu aveti cum sa platiti retoactiv la casa de pensii, in schimb la casa de sanatate sunteti obligata sa platiti de la data cand ati obtinut venituri ca PFA.
Daca doriti am sa va dau si baza legala.
Succes.
~ final discuție ~