avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1999 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Functionare cabinet avocat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Functionare cabinet avocat

Buna ziua , as dori sa va intreb cum pot opri functionarea unui cabinet de avocatura ce ne tulbura folosinta apartamentului , respectiv suntem apelati la interfon de catre clientii acestuia , se fumeaza pe scara scarilor si ni se spune ca nu avem ce face ca este o profesie liberala si nu ii trebuie acordul nostru . Deasemenea ne este fortata usa de la apartament de catre clientii acestuia intrucat spun ca au gresit usa si etajul , sunt foarte dese certurile din fata cabinetului unde clientii isi doresc banii inapoi pentru serviciile prost prestate , mai mult acest avocat are probleme cu justitia fiind urmarit penal . Am inteles ca nu ii trebuie acordul vecinilor dar cum se poate opri totusi functionarea acestui cabinet daca ne deranjeaza si ne tulbura folosinta imobilului , este posibil sa il dam in judecata ? Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Trosan , utilizator 21:18, 25 Februarie 2015
Cand si-a inceput functionarea cabinetului de avocatura in scara dvs. dom' avocat-sef, a trebuit sa obtina acordul as. prop., a conducerii , insa conducerea isi da acordul daca toti vecinii cu care se invecineaza cabinetul (sus-jos, drepta-stanga) sunt de acord.

Deci, intocmiti o notificare prin care informati as. prop. despre neajunsurile provocate de existenta acestui cabinet de avocatura, mergeti la as. prop. (cat mai multi proprietari nemultumiti), inregistrati notificarea luati nr. de inregistrare.
Asociatia trebuie sa va raspunda. Daca s-a dat acordul si vecinii nu stiu (nu au fost de acord, nu au semnat), este nasol (pardon). Deci spatiul de locuit i s-a schimbat destinatia fara acordul celor implicati. Cat o fi el de avocat, trebuie sa treaca si pe la Registrul comertului pentru stabilirea punctului de lucru, astfel ca acolo se gasesc originalele documentelor depuse.
Totul trebuie rezolvat prin as. prop., eventual cu ajutorul autoritatilor...

In alta ordine de idei - cunosc o multime de astfel de exemple - cabinete de avocatura, de notariat, de amanet, farmacii, etc. - adica apartamente transformate, dar toate sunt la parter, cu usa separata, deci nema problema din toate cele spuse de dvs.

Aici trebuie intrebat @Adriantot, pentru ca la dansul este un asemenea caz, un cabinet de ex. jr., amplasat la etajul 1. Am fost de cateva ori pe-acolo, dar era liniste perfecta - insa dansul ne poate spune mai multe.

Iata ce spune legislatia, Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari:

ART. 42
Schimbarea destinaţiei locuinţelor, precum şi a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă faţă de destinaţia iniţială, conform proiectului iniţial al clădirii cu locuinţe, se poate face numai cu avizul comitetului executiv şi cu acceptul proprietarilor direct afectaţi cu care se învecinează, pe plan orizontal şi vertical, spaţiul supus schimbării.

Sper ca v-am fost de ajutor.
Ultima modificare: Marți, 24 Februarie 2015
Adam Grecu, utilizator
Multumesc ptr. mesaj , din pacate am fost la Registrul Comertuluisi ptr. infiintare cabinet avocat NU se cere acordul proprietarilor intrucat este considerata o profesie liberala , de aici si aceste abuzuri . Deasemenea NU are acordul proprietarilor,nici al meu implicit, intrucat NU este necesar sa il obtina ptr. ca sa functioneze . De aceea intebam daca se poate sa fie dat in judecata si eventual sa se obtina o hotarare prin care sa nu mai functioneze . Astept opiniile dvs poate cineva are un caz concret rezolvat deja....
Ultima modificare: Marți, 24 Februarie 2015
Trosan, utilizator
Am mers pe saitul ORC si am copiat pentru dvs., asa sa vedeti cum sta treaba.
Puteti sa vizitati saitul si sa mai cautati pe-acolo, insa va spun sigur ca omul dvs. a fost nevoit sa parcurga toti pasii in vederea stabilirii punctului de lucru la dvs. in bloc.
Ca a apelat la niste falsuri, este altceva... Vedeti daca cei de la asociatie stiu ceva, ca si-aici s-ar fi putut interveni cu o mica shpaga...


........................
Dacă este cazul:

- avizul asociaţiei de proprietari/locatari privind schimbarea destinaţiei imobilelor colective cu regim de locuinţă, prevăzut de Legea nr. 230/2007 (completat pe formular-tip - original);
Daca vreti, convingeti-va la:
[ link extern ]

Eu am mers la sectiunea PFA, dar nu conteaza, chestiunea este de principiu: dl. avocat are drepul ca orice proprietar sa faca ce vrea cu proprietatea sa - desigur, ce vrea este in sensul de a o folosi cum vrea, adica de a-si castiga "painea", dar in limitele permise de lege.

In alta ordine de idei, iata, doar una dintre prevederile legale cu privire la traiul in comun:
LEGE nr. 230 din 6 iulie 2007 privind înfiintarea, organizarea si
functionarea asociaŃiilor de proprietari
................
Art. 18
În cazurile în care în clădirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi împiedică,
cu bună-stiintă si sub orice formă, folosirea normală a clădirii de locuit, creând prejudicii
celorlalti proprietari ori chiriasi, după caz, proprietarii sau reprezentantul legal al
acestora pot solicita instantei să hotărască măsurile pentru folosirea normală a clădirii,
precum si plata daunelor

..............

Din punctul meu de vedere, dl. avocat a intocmit documentul despre care vorbim, apeland la niste falsuri si daca dovediti acest lucru - va fi foarte usor sa-l faceti sa renunte la acel cabinet - din locatia blocului dvs.
Asociatia de proprietari are un rol primordial in rezolvarea acestui diferend, mai ales ca, dvs. nu ati spus, dar poate am inteles eu gresit, dl. avocat nu achita nimic in plus la asociatie pentru tot deranjul provocat vecinilor.

Va rog sa mai cititi L230/2007, precum si HG nr. 1588/2007 (Normele de aplicare) si cautati articole care va avantajeaza.
Daca nu rezovati nimic pe cale amiabila, asociatia va fi nevoita sa se adreseze instantei, dar pentru aceasta trebuie sa fiti pregatiti cu documente, declaratii ale vecinilor, inregistrari audio-vidio cu intamplari povestite de dvs. in topic.

Repet, pentru transformarea destinatiei locuintei in spatiu cu alta destinatie decat locuinta, proprietarul trebuie sa aiba acordul vecinilor si a as. prop.

Ce-i prostia aceasta:
NU se cere acordul proprietarilor intrucat este considerata o profesie liberala....

Cine spune chestia aceasta? Sa o sustina si in fata instantei!

Proprietate, proprietate, dar nu faci ce vrei tu, exista niste limite pe care insusi vecinul dvs. penal trebuie sa le respecte.
Multumesc mult ptr. mesaj si toate informatiile acordate ,
am fost la Registrul Comertului am facut cerere si la adresa de functionare a cabinetului nu exista nici o inregistrare ca ar functiona ceva , nici cabinet,nici firma, nici pfa , nimic . Nu are acordul asociatiei si nici al meu .Avem inregistrari video cum ne forteaza clientii sai usa precum si cum ne suna constant la interfon, . De aceea am adresat aceste intrebari , respectiv daca il putem actiona in instanta sa nu mai functioneze . Daca se mai pot adresa raspunsuri la aceasta problema va rog sa o faceti , stie cineva daca este un caz asemanator care a fost judecat sau pe ce situri se poate cauta asfel de cauze , Multumesc mult din nou domnului care mi-a raspuns si orice alt sfat il apreciez ,
Bun.
Raspunsul de la ORC este f. bun si o sa va ajute. V-am zis eu ca este ceva putred in Danemarca... Oricum, mie nu-mi vine a crede ca la ORC nu are nici macar sediul social, la adresa apartamentului - pentru care , la fel ii trebuie acel document, numai ca acolo se specifica: pentru sediu social, iar in cazul in care isi declara si punctul de lucru, se specifica pentru punct de lucru.
Va propun o abordare mai amiabila.
Notificati pe domnul avocat, incercati o rezolvare. Explicati-ii ca daca nu se ajunge la o intelegere, o sa va adresati instantei - probabil in contencios administrativ...
Nu stiu daca este recomandat sa va adresati unui cabinet de avocatura adevarat, puteti incerca, explicati despre ce este vorba. In fine, am o banuiala, dar ma abtin.
Va orientati, dar poate mai sunt useri pe forumul nostru care v-ar mai putea ajuta.
Va doresc mult succes!

Alte discuții în legătură

Avocatii sint nevoiti sa ceara acordul vecinilor? eugen82 eugen82 Va rog o lamurire, ma adresez in special acelora dintre dvs. care sinteti presedinti de bloc, administratori , dar nu neaparat. A venit vreodata vreun avocat ... (vezi toată discuția)
Barou avocati in apartament Adriantot Adriantot Pe scara noastra exista 6 proprietari care sunt avocati. Acestia au clienti care vin zilnic la ei. Pe usa lor scrie barou de avocati xxx. Cativa vecini reclama ... (vezi toată discuția)
Schimbare destinatie imobil din spatiu locuibil in spatiu comercial ContSters64816 ContSters64816 Buna, Am si eu o problema ...detin un imobil..care este spatiu locuibil si as dori sa il transform in spatiu comercial si ulterior sa il inchiriez dar din ... (vezi toată discuția)